Italia, principalul partener de schimburi comerciale al Romaniei

Data publicarii: 15-06-2007 | Afaceri

Romania a exportat in Italia bunuri in valoare de peste 4,6 miliarde de euro, reprezentand 17,9% din totalul exporturior romanesti, si a importat in valoare de aproximativ 6 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).

Acest trend ascendent va continua si in 2007, Italia ramanand o piata de desfacere a produselor romanesti cu o pondere de 18,3% din totalul volumului de export al Romaniei si a doua piata de origine pentru marfurile aduse in Romania (dupa Germania), cu o pondere de 12,9% din totalul importurilor, au declarat reprezentantii CCIR in cadrul unei intalniri cu firmele din Italia si Romania cu profil agro-alimentar.

"Relatiile comerciale italo-romane au traversat o faza lunga de expansiune. Acest lucru a facut ca tara noastra sa dobandeasca rolul de partener comercial de prim rang al Italiei, cu o activitate de schimburi reciproce in continua crestere. Peste 16,2% din volumul schimburilor comerciale ale Romaniei s-au desfasurat cu Italia", a declarat Simona Marascu, consilier in Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale prezent la acest eveniment.

In Romania activeaza  22.314 societati italiene, cu un total al investitiilor directe de 736 milioane euro. Formele de investitie realizate merg de la cumpararea de institute de credit locale preexistente (Unicredit, Veneto Banca, S. Paolo), la deschiderea de sucursale (Banca di Roma) si pana la constituirea de desk - Italia pe langa bancile internationale care opereaza aici (Banca Popolare di Vicenza).  Pe de alta parte, se inregistreaza prezenta unor grupuri de dimensiuni mari in sectorul energetic, textil, chimic si siderurgic: Enel, Grupul Pirelli si Grupul Tenaris, Ansaldo, Butangas, Italstrade.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: