BNR: O pandemie de gripa aviara ar costa Romania 27 milioane euro

Data publicarii: 15-06-2007 | Economie

O pandemie de gripa aviara ar produce Romaniei o pierdere de 27 milioane euro, echivalenta cu 0,028% din produsul intern brut (PIB) si ar dubla rata restantelor la creditele bancare, dar nu ar afecta stabilitatea financiara a tarii, arata o estimare a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In cazul unei pandemii de gripa aviara, banca centrala estimeaza in Romania o majorare a ratei restantelor pe intreaga economie de la 0,59 la 1,26%, arata raportul despre stabilitatea financiara al bancii centrale.

Numarul companiilor care au generat incidente de plata s-a dublat in perioada in care gripa aviara a fost identificata in crescatoriile de pasari. Valoarea incidentelor de plata a crescut de peste cinci ori, dar a reprezentat doar 2,2% din valoarea incidentelor de plata inregistrate in luna iunie 2006, perioada care coincide cu impactul maxim al gripei aviare in ferme, se arata in Raportul asupra stabilitatii financiare publicat pe pagina de internet a BNR.

"Majoritatea sumei este generata de doar trei companii, iar cele doua firme la care a fost depistat virusul H5N1, fie au generat incidente semnificative de plata majore, fie nu si-au rambursat creditele bancare", se precizeaza in raport.

Vanzarile companiilor din acest sector au fost relativ constante, inclusiv in momentele de criza. Profitul a evoluat pozitiv in intervalul 2004-2005, dar s-a deteriorat in prima jumatate a anului 2006, cand la nivel de sector s-a inregistrat pierdere neta. Companiile care au ca obiect principal de activitate cresterea animalelor, altele decat pasari, au obtinut o cifra deafaceri in usoara crestere, iar profitabilitatea s-a mentinut pozitiva, se mai arata in raportul BNR.

Sectorul crescatorilor de pasari este mai indatorat decat cel al altor crescatori de animale. Desi profitabilitatea sectorului este in scadere, rata restantelor (fara sume extrabilantiere) este sub media din sistem (0,92%, comparativ cu 1,12% in decembrie 2006).

Faptul ca in perioada episoadelor de gripa aviara rata restantelor a crescut, ridica semne de intrebare cu privire la capacitatea de rambursare a creditelor in conditiile aparitiei unor noi cazuri de gripa, explica analistii BNR.

Din sectorul cresterii pasarilor fac parte 309 companii, cu un numar total de 13.608 salariati (0,32% din total economie), iar cifra de afaceri generata este de 0,7 miliarde lei (0,26% din total economie), ceea ce reprezinta 0,66% din totalul creditului bancar intern (iunie 2006). Astfel, sectorul cresterii pasarilor nu are importanta sistemica in Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: