Aproximativ 3,4 milioane de romani lucreaza in strainatate

Data publicarii: 17-06-2007 | Economie

Aproximativ 3,4 milioane de romani lucreaza in strainatate, ceea ce a creat un "urias" deficit de forta de munca pe piata interna, deficit care va fi acoperit cu muncitori din state extracomunitare, a declarat, sambata, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

Liderul sindical a spus ca oficialii statului roman declara cifre mai mici referitoare la numarul romanilor plecati in strainatate in scop de munca, dar din datele BNS rezulta ca 3,4 milioane de romani lucreaza in prezent in alte tari. Potrivit lui Costin, migratia romanilor a creat un "urias" deficit de muncitori pe piata fortei de munca, in special in constructii si in industria textila.

Criza muncitorilor din Romania va fi rezolvata cu muncitori din alte state, in special extracomunitare, a mai precizat Costin. Potrivit acestuia, in prezent, in Romania, lucreaza aproximativ 12.000 de muncitori straini, dupa numarul de permise de munca eliberate de autoritati. Cei mai multi straini veniti la munca sunt din Republica Moldova, Turcia si China. Costin a mai spus ca numarul strainilor veniti la munca in Romania va creste in perioada urmatoare pentru ca "presiunea investitionala este mare, iar resursele umane sunt limitate".

In acest context, reprezentantul BNS a spus ca este necesara o colaborare intre structurile sindicale din Romania si cele din tarile unde lucreaza multi romani sau cu cele din care vin straini sa munceasca in Romania. Potrivit lui Costin, BNS-ul deruleaza deja programe cu confederatiile din Spania pentru integrarea muncitorilor romani si pentru informarea acestora in legatura cu drepturile si libertatile pe care le au in aceasta tara. Confederatia are in vedere acelasi tip de colaborare si cu sindicatele din Italia.

Totodata, BNS intentioneaza sa-i reprezinte sindical pe muncitorii straini din Romania, care vin sa acopere deficitul creat de romanii plecati, in acest sens urmand sa incheie in scurt timp un parteneriat cu Federatia Sindicatelor din China.

Pentru anul in curs, guvernul a stabilit un contingent de 12.000 de permise de munca pentru straini, din care, in primul trimestru au fost eliberate 9.000. Totodata, la sfarsitul lunii mai, guvernul a adoptat memorandumul prin care Romania liberalizeaza piata pentru muncitorii din statele membre UE, acestia nemaiavand nevoie de permise de munca, indiferent daca provin din state care au impus restrictii romanilor la munca.

Conform centralizarii de la Ministerul Afacerilor Externe, numarul oficial al romanilor aflati legal pe teritoriul statelor membre UE este, la sfarsitul lunii martie, de peste 1,2 milioane, cei mai multi locuind in Italia (aproape 500.000) si Spania (aproape 450.000).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: