Astra Uniqa spune ca sanctiunea CSA este un abuz

Data publicarii: 17-06-2007 | Finante-Banci

Astra-Uniqa considera ca sanctiunea primita de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) privind suspendarea temporara a autorizarii practicarii RCA este abuziva, reprezinta o interpretare a reglementarilor si a fost aplicata discriminatoriu, a informat compania duminica.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a sanctionat vineri compania de asigurari Astra SA cu interzicerea, pentru 30 de zile, a vanzarii politelor RCA, deoarece firma a oferit, la o licitatie, tarife de prima inferioare celor notificate Comisiei.CSA  Licitatia a fost organizata de Ministerului Apararii in data de 29 mai 2007.

Potrivit datelor publicate de Astra-Uniqa, conform unui ordin pentru punerea in aplicare a normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, companiile de asigurari pot practica tarife de prime diferite fata de cele anuale notificate catre CSA, daca acestea sunt notificate cu cel putin 30 de zile inainte.

Ordinul nu stipuleaza faptul ca aceste tarife trebuie avizate, ci doar notificate autoritatii de supraveghere, se arata in comunicatul de presa asl Astra-Uniqa. Astra-Uniqa sustine ca a notificat CSA in data de 19.04.2007 cu privire la o modificare a limitelor inferioare de tarifare a autovehiculelor apartinand unor parcuri auto (vehicule care nu se deplaseaza in afara granitelor Romaniei sau cu o probabilitate scazuta de a efectua deplasari externe) si reinnoiri pentru parcuri auto cu rezultate tehnice foarte bune.

Notificarea a avut ca principal obiect oferta Astra-Uniqa pentru licitatia organizata de o unitate militara din cadrul Ministerului Apararii, in data de 29.05.2007, potrivit datelor publicate de compania de asigurari. "Avand in vedere faptul ca Ministerul Apararii este un asigurat traditional al ASTRA iar rezultatul tehnic pe acest cont pe parcursul celor 3 ani de asiguare (2004, 2006,2007)  a inregistrat o rata a daunei de pana la 6%, tarifele notificate au avut ca scop oferirea unor conditii speciale pentru un client traditional din portofoliul Astrei.. Mai mult decat atat, tarifele de prima ofertate pentru Ministerul Apararii au fost special construite pentru un cont de stat (prime mai mici pentru un cont cu rata daunei foarte mica)", arata comunicatul asiguratorului.

La licitatie au participat Astra, Ardaf, Asirom si Omniasig. Cel mai mic pret a fost ofertat de catre Ardaf, tarifele Ardaf fiind cu mult mai mici decat cele notificate catre CSA, mentioneaza comunicatul Astra. In acest moment, in urma depunerii contestatiei de catre Omniasig licitatia este suspendata si pana la solutionarea contestatiei incheierea contractului de asigurare nu este posibila, si, astfel, sanctionarea Astra-Uniqa pentru "prezentarea unor tarife" la aceasta licitatie reprezinta un abuz deosebit de grav.

Aceeasi fapta, invocata de CSA in considerentele deciziei, a fost savarsita si de Ardaf, care insa, a fost sanctionat doar cu avertisment scris. Se incalca principiul aceeasi fapta savarsita in aceleasi circumstante trebuie sa fie sanctionata in acelasi mod, se arata in cumunicatul de presa. "Consideram ca pozitia CSA in aceasta  situatie a fost una partinitoare, lucru inadmisibil pentru o autoritate de supraveghere, mai ales ca acesta decizie a fost luata in momentul imediat premergator campaniei RCA de la jumatatea anului si aduce grave prejudicii imaginii si reputatiei companiei", arata Astra.  "Dorim sa informam asiguratii, colaboratorii  si partenerii Astrei ca acesta actiune nu impieteaza bunul mers al activitatii societatii iar compania noastra este in masura sa isi respecte toate angajamentele asumate prin contractele de asigurare", se mai arata in comunicatul de presa.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: