Fiscul isi face serviciu secret

Data publicarii: 18-06-2007 | Finante-Banci

Daniel Chitoiu, presedintele ANAF, sustine ca noua structura va avea ca principala atributie colectarea de date cu caracter fiscal despre fiecare contribuabil, noteaza Adevarul. Odata cu aprobarea in Executiv a noii legi privind reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Fiscul autohton urmeaza sa-si infiinteze o directie de informatii. Urmand modelul spaniol, noua structura va folosi in viitor chiar si agenti de informatii fiscale, care vor avea ca principala misiune realizarea cat mai fidela a profilului fiecaruia dintre contribuabili.

Incepand cu luna septembrie a acestui an, ANAF va pune pe roate unul dintre poate putinele proiecte care, probabil, va surprinde multa lume. Infiintarea propriului serviciu de informatii care va fi specializat exclusiv pe adunarea de date cu caracter fiscal despre contribuabili. Potrivit noii legi de organizare a ANAF, aprobata de Executiv la sfarsitul lunii mai, Directia de Informatii Fiscale va avea ca principal rol crearea unei baze de date gigantice care sa cuprinda date despre fiecare contribuabil, astfel incat din dosar sa reiasa gradul de risc al fiecaruia dintre platitorii de impozite. De asemenea, in "curtea" ANAF se vor strange date de la Politie, de la Garda Financiara, de la Vama sau Oficiul de Cadastru.

Mai mult, structura va colabora informativ cu toate institutiile fiscale ale Uniunii Europene. Potrivit presedintelui ANAF, Daniel Chitoiu, prin infiintarea unei astfel de structuri, Romania se aliniaza la modelele occidentale, Spania sau Franta dispunand de servicii de informatii in cadrul institutiilor fiscale. Pentru inceput vor fi doar 20 de lucratori la nivel central, care vor trebui, in mod obligatoriu, sa fie experti in problemele fiscalitatii autohtone.

In viitor, structura urmeaza sa fie dezvoltata si la nivelul judetelor. Aparatul de lucru al noii structuri va avea posibilitatea de a exploata la nivel informativ chiar si sursele umane, aspect pe care Daniel Chitoiu nu il exclude, considerandu-l ca fiind unul dintre procedeele prin care potentialii evazionisti sa fie prinsi cu ocaua mica fata de sistemul fiscal.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: