Asigurarea aferenta creditului imobiliar nu acopera toate daunele

Data publicarii: 19-06-2007 | Finante-Banci

O polita incheiata in urma unei ipoteci nu ii confera clientului suficiente despagubiri in cazul unei calamitati, noteaza Adevarul. In cazul tuturor contractelor de credite ipotecare, drepturile privind plata despagubirilor de catre societatea de asigurari se cesioneaza in favoarea bancii. Adica, suma stabilita cu titlu de despagubire se va da asiguratului doar dupa ce banca isi va lua banii care au mai ramas de dat pana la finalizarea creditului. Prin urmare, ce ar fi mai bine sa faca un client pentru a fi protejat de o eventuala avariere a apartamentului: sa isi faca o noua polita care sa-i acopere prejudiciile ori sa-si extinda polita la valoarea reala a apartamentului?

Majoritatea creditelor imobiliare se incheie cu ipoteca si cu obligatia clientului de a-si asigura locuinta in favoarea bancii. Desigur ca persoanele care citesc cu atentie vor intelege ce inseamna cesiune si la ce anume se pot astepta sa primeasca in cazul unei situatii nedorite.

Daca locuinta proaspat cumpa­rata sufera un prejudiciu total la putin timp dupa asta, asiguratorul va despagubi banca cu suma pe care i-a imprumutat-o clientului si diferenta i se va restitui acestuia.

Insa, dupa cum se stie, in primii ani de la contractarea unui credit, rata este compusa, in principal, din dobanda si putin din imprumutul efectiv (principalul). Astfel ca suma recuperata de client poate fi foarte mica, desi ratele platite cumuleaza o suma mai mare.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: