OSIM poate proteja si inventiile cu ''grad insuficient de inventivitate''

Data publicarii: 21-06-2007 | Economie

Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) poate acorda, in locul brevetului de inventie, un certificat numit "model de utilitate", daca reprezentantii Oficiului considera insuficient gradul de inventivitate, stabileste un proiect de lege adoptat miercuri de Guvern. Potrivit actului normativ, "modelul de utilitate" se acorda numai pentru anumite produse, precum dispozitivele, uneltele, sau componentele acestora, iar durata de protectie a modelului este de maximum 10 ani, cu posibilitatea de innoire.

"Nu pot fi protejate prin inregistrarea ca model de utilitate inventiile a caror exploatare comerciala este contrara ordinii publice si bunelor moravuri, cele daunatoare sanatatii, vietii persoanelor, animalelor si plantelor, sau cele care aduc grave atingeri mediului, soiurilor de plante si raselor de animale.

Cererea pentru obtinerea modelului de utilitate se depune la OSIM si va fi insotita de o scurta prezentare a inventiei, iar dreptul la modelul de utilitate apartine inventatorului sau succesorului sau in drepturi. Potrivit proiectului de lege, o astfel de protectie a drepturilor intelectuale presupune proceduri simplificate si o durata scurta de obtinere - in procedura standard aproximativ un an  - dar si taxe reduse pentru acordarea protectiei si mentinerii in vigoare a acesteia. De exemplu, la depunerea cererii de model de utilitate pe suport de hartie, taxa este de 108 lei, iar prin mijloace electronice - 72 de lei. Pentru conversia unei cereri de model de utilitate intr-o cerere de brevet de inventie, taxa este de 36 de lei.

Modelul de utilitate confera titularului sau drept exclusiv de exploatare a inventiei pe intreaga durata si de a interzice, atunci cand nu exista consimtamantul sau, fabricarea, folosirea sau vanzarea.

Proiectul de lege armonizeaza legislatia nationala cu cea europeana in domeniul protectiei modelelor de utilitate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: