Autoritatile europene au aprobat folosirea telefoanelor mobile in avion

Data publicarii: 21-06-2007 | IT&C

Autoritatile de control europene au aprobat folosirea telefoanelor mobile si a dispozitivelor de tip BlackBerry de catre pasagerii avioanelor in timpul zborurilor, a anuntat Airbus, citat in editia online de miercuri a New York Times. Agentia Europeana pentru Siguranta Aviatica a aprobat ca, din septembrie, pasagerii de la bordul avioanelor Airbus prevazute cu sisteme OnAir sa poata vorbi la telefon, sa trimita si sa primeasca mesaje SMS si e-mail, in timpul zborului la o inaltime de peste 3.000 de metri.

Membrii echipajului vor putea inchide sistemul sau il pot restrictiona folosirea la mesaje text, dupa cum considera necesar, mai relateaza NY Times. Primul avion care va zbura cu sistemul activat va fi, probabil, un Airbus A318 operat de catre Air France. Compania aeriana britanica BMI, cea portugheza TAP si compania low-cost Ryanair sunt de asemenea inscrise pentru a folosi aceste servicii, a spus directorul comercial de la OnAir, Graham Lake, citat de NY Times. OnAir este un joint venture intre Airbus si SITA, o companie de servicii de telecomunicatii.

Pretul convorbirilor, pe de alta parte, ar putea scurta conversatiile, mai noteaza ziarul. Cu toate ca nu OnAir fixeaza tarifele, Lake a estimat cost la aproximativ 2,50 dolari pe minut pentru convorbiri si 50 de centi pentru fiecare mesaj SMS.

Aprobarea de folosire a mobilelor in avion contrasteaza cu anunturile emise de echipajul avionului inainte de decolare, care ii indeamna pe pasageri sa nu-si foloseasca telefoanele in timpul zborului. OnAir a evaluat ca intre 10 si 25% dintre pasageri si membrii echipajului isi lasa telefoanele deschise in ciuda avertizarilor.

Sistemul OnAir poate fi folosit doar la peste 3.000 de metri. Aceasta restrictie reflecta, partial, ingrijorarea operatorilor de telefonie mobila in legatura cu problemele care pot aparea atunci cand un singur telefon mobil incearca sa se conecteze la diferite relee terestre.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: