Riscul valutar creste

Data publicarii: 21-06-2007 | Finante-Banci

Riscul valutar al populatiei s-a majorat in 2006, iar incepand cu luna octombrie, persoanele fizice au devenit, pentru prima oara, debitor net fata de sectorul bancar pentru soldul in valuta, cumpararile nete de devize, de la banci si casele de schimb, totalizand 3,6 miliarde de euro, potrivit unui Raport BNR. Activele nete in devize s-au diminuat cu 80 la suta pe parcursul anului trecut.

Serviciul datoriei in valuta a reprezentat 48 la suta din volumul total de valuta achizitionat de populatie in 2006 de la banci si case de schimb. Populatia a avut calitatea de cumparator net de valuta - 3,6 miliarde de euro, dar in scadere fata de 2005. Cumpararile de valuta au un tipar sezonier, cu varfuri in luna august. Un soc valutar in aceasta perioada este insa atenuat de caracterul sezonier al vanzarilor de valuta care se intensifica in lunile august si decembrie (pe fondul transferurilor din strainatate si al perioadelor de concedii si sarbatori).

Gradul de concentrare a creditelor s-a diminuat, iar rata restantelor a avut aceeasi evolutie. Intermedierea financiara a populatiei s-a accentuat in 2006, fapt reflectat de ponderea creditului populatiei in PIB. Datoriile au crescut mai rapid decat activele financiare, ceea ce reclama o monitorizare atenta a evolutiei. Datoriile populatiei depaseau 45 la suta din PIB, la 31 decembrie 2006, din care creditul bancar depasea 43 la suta din PIB.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: