Romanii locuiesc in spatii mici, dar proprietate personala

Data publicarii: 25-06-2007 | Economie

Desi se construieste mult, oferta de locuinte va ramane deficitara in urmatorii 10 ani. Un roman are la dispozitie mai putin de jumatate din spatiul de locuit al celorlalti cetateni din Uniunea Europeana (UE), potrivit unui studiu al Institutului pentru Locuinte din Viena. Astfel, in timp ce un cetatean din UE beneficiaza, in medie, de o suprafata de locuit de 36 metri patrati, un roman are la dispozitie pentru locuit doar circa 15 metri patrati.

In schimb, majoritatea romanilor locuiesc in case proprietate personala (peste 80%), in timp ce in UE, in medie doar 65% dintre locuitori detin o casa in proprietate. La acest capitol, mai bine stau doar vecinii nostri, in Ungaria procentul proprietarilor fiind de 93%, iar in Bulgaria - 91%.

Cu toate acestea, este bine stiut ca in Romania exista un mare deficit de locuinte, iar ritmul de crestere a ofertei ramane mult in urma celui in care se construieste in UE. Potrivit studiului citat, anul trecut, in Romania, numarul locuintelor noi construite a fost de 1,8/1.000 de locuitori, respectiv de trei ori mai putine case decat media din tarile UE.

La numarul de locuinte noi construite/1.000 de locuitori, Romania este depasita atat de tarile vechi membri ai UE - Spania sau Irlanda, unde numarul de case noi a fost de 15/1.000 de locuitori, de aproape 10 ori mai mult decat la noi -, dar si de Ungaria (4,1), Polonia (3,1), Slovacia (3,1) si Cehia (2,9).

Pentru acest an, desi se prevede o imbunatatire a raportului in Romania, respectiv 2,3 locuinte /1.000 de locuitori, ritmul de constructie ramane scazut comparativ cu cel din celelalte tari ale UE.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: