Bancomatul a implinit 40 de ani

Data publicarii: 26-06-2007 | Finante-Banci

Primul aparat din 1967 nu folosea carduri, ci cecuri imprimate cu substante radioactive si elibera numai cate 10 lire sterline, noteaza Evenimentul Zilei. In urma cu 40 de ani, primul bancomat din lume, inventat de scotianul John Shepherd-Barron, era amplasat in nordul Londrei, pe Enfield. De atunci pana in prezent, la colturile de strada din intreaga lume, in zidurile cladirilor sau in sediile de banci au aparut peste 1,6 milioane de astfel de aparate care "scuipa bani".

Reg Varney, producatorul serialului "On the Buses", a fost primul care a extras bani de la un bancomat. Chiar daca aparatul era diferit de cele cu care suntem obisnuiti in prezent, acesta a fost nevoit sa raspunda unor comenzi similare cu cele cerute de un bancomat din 2007.

Pagina de intampinare a unui ATM din 1967 seamana intocmai cu cea din prezent. Cei care i-au oferit scotianului sansa sa-si puna in practica ideea construirii unui bancomat au fost reprezentantii bancii britanice Barclays. Acestia au fost convinsi imediat:  in timpul unei intalniri la un pahar de gin, presedintele de atunci al bancii a semnat un contract in graba cu Shepherd-Barron, care la acea vreme lucra la tipografia De La Rue, dupa cum povesteste chiar inventatorul ATM-ului. 

Cecuri in loc de carduri

Ideea de a construi un bancomat i-a venit lui Shepherd-Barron, acum in varsta de 82 de ani, in timp ce facea baie. "Mi-a trecut prin minte ca ar putea exista o metoda prin care sa-mi pot lua banii de oriunde in lume sau cel putin in Marea Britanie. Asa ca imediat mi-am imaginat un tonomat de batoane de ciocolata si am inlocuit ciocolata cu bancnote", spune Shepherd-Barron intr-un interviu acordat BBC. La acea vreme, cardurile din plastic nu existau, asa ca bancomatele lui Shepherd-Barron functionau pe baza de niste cecuri imprimate cu o substanta radioactiva de Carbon 14.

Aparatul detecta substanta si asocia cecul unui cod PIN. Totusi, masina putea sa ofere celor care introduceau cecul maximum 10 lire sterline (15 euro) la o accesare. "Dar raportandu-ne la acele vremuri, cele zece lire reprezentau destul pentru un weekend de petreceri si distractii", spune Shepherd-Barron, acum in varsta de 82 de ani.

Ca orice lucru nou, nu putea sa functioneze tocmai bine din primul moment. Primul bancomat a fost vandalizat, iar unul care a fost instalat in Zürich (Elvetia) a inceput sa se defecteze des, fara nicio explicatie. Mult mai tarziu s-a descoperit ca firele de electricitate de la doua linii de tramvai care se intersectau in apropiere interferau cu mecanismul bancomatului.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: