Robert Zoellick e noul presedinte al Bancii Mondiale

Data publicarii: 26-06-2007 | International

Consiliul Directorilor Bancii Mondiale l-a confirmat cu unanimitate de voturi pe Robert Zoellick in functia de presedinte. Zoellick a fost prpus de presedintele SUA, George Bush, care a trebuit sa gaseasca alt sef pentru Banca Mondiala in locul lui Paul Wolfowitz, fortat sa demisioneze. Zoellick este fostul reprezentant american pentru Comert si fost numar doi in Departamentul de Stat american. Zoellick, care lucreaza in sectorul privat, la banca de afaceri Goldman Sachs, din iunie 2006, este un adept al liber schimbului si a alternat parcursul sau intre diplomatie la cel mai inalt nivel si comert international.

La 53 de ani, el se bucura de contacte de inalt nivel in Europa, China, Africa si America latina. Mandatul lui Zoellick, cu o durata de cinci ani, se va suprapune cu cel al lui Wolfowitz pentru o saptamana, inainte de preluarea oficiala a conducerii institutiei, la 1 iulie. Conform Mediafax, prioritatea noului presedinte va fi solutionarea divergenetelor intre actionari si personal si restabilirea credibilitatii bancii, afectata de conflictul care, in ultima instanta, a atras demisia lui Wolfowitz.

Vechiul presedintele al Bancii Mondiale a fost fortat sa demisioneze dupa ce a iesit la iveala ca a acordat o marire de salariu ilegala iubitei lui, angajata a Bancii. Demisia lui intra in vigoare la sfarsitul lunii iunie. In varsta de 63 de ani, Paul Wolfowitz a devenit presedinte al Bancii Mondiale in 2005, dupa ce fusese demnitar la Pentagon si sustinator important al razboiului din Irak. El si-a propus, intre altele, sa elimine coruptia din Banca Mondiala, dar pana la urma a cazut chiar el in capcana.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: