Pensia privata facultativa ridica probleme angajatorilor

Data publicarii: 27-06-2007 | Finante-Banci

Contributia de maxim 15% din veniturile brute pentru pilonul III trebuie colectata si virata de catre angajatorii neinformati, noteaza Adevarul. Cele patru fonduri de pensii autorizate pentru pensia facultativa semnaleaza deja refuzuri ale angajatorilor, preponderent institutii de stat, de a vira contributiile participantilor catre jucatorii din piata. In acest fel, procesul este intarziat, iar societatile asteapta noi norme de reglementare din partea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Allianz-Tiriac Pensii Private este prima societate care semnaleaza probleme in colectarea contributiilor de maxim 15% din venitul salarial brut pentru pensia facultativa. Aplicabil de la 1 mai, pilonul III a inceput sa stranga efectiv adeziuni si contributii de circa trei-patru saptamani. "Avem numeroase semnale din partea unor clienti care se plang ca angajatorul nu poate efectua plata catre fondul de pensii, invocand lipsa unui modul specializat in aplicatia soft pentru evidentierea sumei si plata contributiei", a spus Crinu Andanut, directorul general al Allianz Tiriac Pensii Private, in cadrul unui seminar.

Aplicatiile software de salarizare aflate in dotarea institutiilor de stat nu pot tine evidenta contributiei unui salariat catre un fond de pensii facultative si implicit plata sumei respective. Andanut a adaugat ca rezolvarea problemei necesita fonduri, iar obtinerea acestor sume este un proces mai dificil pentru institutiile de stat. "Institutia trebuie sa faca un referat de necesitate catre autoritatea tutelara si, pana este aprobat, poate sa treaca o perioada lunga de timp. In acest timp, angajatul nu poate sa adere la un fond de pensii", a mai explicat directorul Allianz.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: