Introducerea reglementarilor Basel-II stabilizeaza profiturile bancilor
Data publicarii: 27-06-2007 | Finante-BanciIntroducerea reglementarilor de risc Basel-II forteaza bancile sa isi propuna obiective mult mai stringente in administrarea riscurilor proprii, care face ca profitul obtinut astfel sa fie mult mai putin instabil, a declarat seful Comitetului Basel de supraveghere bancara, citat de Reuters.
"Basel-II a fortat firmele sa progreseze mai mult decat ar fi facut-o pe cont propriu", a declarat seful Comitetului Basel de supraveghere bancara, Nout Wellink, intr-un discurs tinut cu ocazia unei conferinte bancare din Paris privind managementul riscului.
"Ne putem astepta ca aceste imbunatatiri sa duca la profituri mult mai stabile si la reducerea volatilitatii pierderilor creditelor care rezulta din extinderea riscului, la utilizarea mai eficienta a capitalului si la dezvoltarea abilitatii de a lua decizii mult mai bune", a declarat Wellink.
Chiar si fara prevederile Basel-II, bancile ar fi fost fortate de ritmul progresului inovativ financiar sa isi aduca la zi si sa isi imbunatateasca sistemele tehnologice si politicile de management al riscului, a precizat oficialul olandez.
In 2004, Comitetul Basel de supraveghere bancara, care este o organizatie internationala de bancheri si autoritati de reglementare, au introdus un cadru de reglementari cu privire la adecvarea capitalurilor bancilor la risc, ce va fi aplicat in Europa la sfarsitul acestui an.
In Statele Unite ale Americii, acest cadru va fi implementat in 2008 insa anumite banci de peste ocean au pus deja in aplicare prevederile Basel-II, in regim de test.
Wellink a precizat ca aceste noi reglementari vor duce la imbunatatirea eficientei operationale, la o mai buna alocare a capitalului si la cresterea profiturilor actionarilor prin utilizarea unor modele de risc si abilitati de raportare mult mai bune.
Basel-II a stabilit si standardele pentru recunoasterea transferului de risc de catre banci in structurile de securizare si derivate de credit.
Basel-II "stabileste o limita intre punctul in care o firma tranfera riscul sau il pastreaza", a adaugat Wellink. Insa oficialul olandez a tinut sa precizeze ca inovatia financiara a permis bancilor sa adopte tehnici din ce in ce mai complexe precum si instrumente de administrare a portofoliilor proprii de credit.
"Astfel de transformari dau nastere unor noi provocari, dar si unor noi oportunitati - pentru bancheri dar si pentru organele de control", a incheiat acesta.
Comitetul Basel de supraveghere bancara este un comitet de autoritati bancare de supraveghere ce a fost creat in 1975 de catre guvernatorii bancilor centrale ale statelor membre Grupului celor 10.
Acest comitet este compus din inalti reprezentanti ai autoritatilor de supraveghere bancara si ai bancilor centrale din Belgia, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Luxemburg, Olanda, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.
In mod normal acest comitet se intruneste la Banca Reglementelor Internationale din Basel, Elvetia, unde este stabilit Secretariatul sau.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI