Creste impozitul pe salariu!

Data publicarii: 29-06-2007 | Economie

Guvernul a decis sa taxeze cu 9,5% tot venitul salarial, adica si primele, stimulentele sau sporurile, noteaza Cotidianul. Statul le va cere salariatilor plata contributiilor sociale nu numai pentru salariul de baza, ci pentru tot venitul salarial brut, incepind cu 1 ianuarie 2008. Astfel, vor fi impozitate cu 9,5% si primele, stimulentele, sporurile, orele suplimentare sau veniturile obtinute de angajat din profitul net al companiei la care lucreaza, potrivit noii Legi a pensiilor, votata joi de Camera Deputatilor.

"Acesta a fost un amendament propus de Guvern si noi l-am preluat. Urmeaza normele metodologice care vor spune clar ce inseamna venituri brute, dar impozitul se va aplica doar asupra veniturilor obtinute pe baza unui contract de munca", ne-a declarat initiatorul legii, deputatul PSD Ioan Cindrea. El a infirmat supozitia ca vor fi impozitate suplimentar veniturile obtinute din drepturi de autor, din agricultura sau din prestari de servicii.

In plus, noul act normativ elimina si plafonul de cinci salarii medii brute ca baza de colectare a contributiilor angajatorilor la bugetul de pensii. Potrivit vechilor reglementari, in cazul in care salariul depasea valoarea a cinci salarii medii brute la nivel national, contributia se aplica numai asupra acestei valori. De acum incolo, se va aplica asupra intregului salariu.

Guvernul a promovat acest amendament pentru ca are nevoie de foarte multi bani pentru sporirea pensiilor. Statul vrea sa duca valoarea punctului de pensie de la 396,2 lei, ceea ce reprezinta 37,5% din salariul mediu brut, la 568 de lei, ceea ce ar reprezenta un plus de 43,36%.O astfel de masura ar presupune un efort in suma totala de 7,77 miliarde de lei.

Ministerul Finantelor crede ca masurile de mai sus ar aduce un plus de venituri la bugetul pensiilor de 6,24 miliarde de lei, restul de 1,53 miliarde de lei urmind sa fie luati din bugetul statului sub forma de subventie. Guvernul spune ca reducerea contributiilor pentru pensii cu doua puncte procentuale in 2008, pentru a se indeplini Programul de Guvernare, ar crea un deficit de venituri de 210 milioane de lei. Totodata, introducerea pilonului II de pensii presupune o diminuare a contributiilor cu 803 milioane de lei.  

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: