Creste impozitul pe salariu!
Data publicarii: 29-06-2007 | EconomieGuvernul a decis sa taxeze cu 9,5% tot venitul salarial, adica si primele, stimulentele sau sporurile, noteaza Cotidianul. Statul le va cere salariatilor plata contributiilor sociale nu numai pentru salariul de baza, ci pentru tot venitul salarial brut, incepind cu 1 ianuarie 2008. Astfel, vor fi impozitate cu 9,5% si primele, stimulentele, sporurile, orele suplimentare sau veniturile obtinute de angajat din profitul net al companiei la care lucreaza, potrivit noii Legi a pensiilor, votata joi de Camera Deputatilor.
"Acesta a fost un amendament propus de Guvern si noi l-am preluat. Urmeaza normele metodologice care vor spune clar ce inseamna venituri brute, dar impozitul se va aplica doar asupra veniturilor obtinute pe baza unui contract de munca", ne-a declarat initiatorul legii, deputatul PSD Ioan Cindrea. El a infirmat supozitia ca vor fi impozitate suplimentar veniturile obtinute din drepturi de autor, din agricultura sau din prestari de servicii.
In plus, noul act normativ elimina si plafonul de cinci salarii medii brute ca baza de colectare a contributiilor angajatorilor la bugetul de pensii. Potrivit vechilor reglementari, in cazul in care salariul depasea valoarea a cinci salarii medii brute la nivel national, contributia se aplica numai asupra acestei valori. De acum incolo, se va aplica asupra intregului salariu.
Guvernul a promovat acest amendament pentru ca are nevoie de foarte multi bani pentru sporirea pensiilor. Statul vrea sa duca valoarea punctului de pensie de la 396,2 lei, ceea ce reprezinta 37,5% din salariul mediu brut, la 568 de lei, ceea ce ar reprezenta un plus de 43,36%.O astfel de masura ar presupune un efort in suma totala de 7,77 miliarde de lei.
Ministerul Finantelor crede ca masurile de mai sus ar aduce un plus de venituri la bugetul pensiilor de 6,24 miliarde de lei, restul de 1,53 miliarde de lei urmind sa fie luati din bugetul statului sub forma de subventie. Guvernul spune ca reducerea contributiilor pentru pensii cu doua puncte procentuale in 2008, pentru a se indeplini Programul de Guvernare, ar crea un deficit de venituri de 210 milioane de lei. Totodata, introducerea pilonului II de pensii presupune o diminuare a contributiilor cu 803 milioane de lei.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri