Taxa pe viciu a adus statului peste 150 milioane euro

Data publicarii: 02-07-2007 | Economie

Veniturile colectate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), in primele cinci luni ale anului 2007, din taxa pe viciu, s-au cifrat la 490,52 milioane lei (154 milioane euro), in conditiile in care veniturile prognozate pentru 2007 erau de 200 milioane euro, potrivit datelor furnizate Rompres, de catre MEF.

Introducerea taxei pe viciu a iscat nemultumire in randul producatorilor de bauturi alcoolice si tigari, care sustin ca masura a condus la cresterea contrabandei in sectoarele de profil. Potrivit producatorilor de bauturi alcoolice, o parte dintre producatorii de bauturi spirtoase au inceput sa produca bauturi intermediare, mai slabe calitativ, care sunt de 12 ori mai putin accizate si care reprezinta circa 10-15% din productia totala de bauturi spirtoase. La randul lor, jucatorii din piata tigarilor sustin ca ponderea tigaretelor pentru care nu se platesc taxe catre stat reprezinta circa 15 la suta din total consum, iar pierderile la buget se ridica la cateva zeci de milioane de euro.

In urma introducerii in acciza a taxei pe viciu, nivelul accizei va creste mai mult decat era prognozat, urmand sa ajunga la 74 euro, la nivelul anului 2010. Taxa a fost stabilita la 200 de euro pe hectolitrul de alcool etilic si 10 euro/1.000 de tigarete. Conform legii, persoanele juridice care produc sau importa produse din tutun contribuie, pentru tigarete, tigari si tigari de foi cu suma de 10 euro/1.000 de bucati, iar pentru tutun destinat fumatului cu suma de 13 euro/kg.

Persoanele juridice care produc sau importa bauturi alcoolice, altele decat bere, vinuri, bauturi fermentate sau produse intermediare, asa cum sunt definite prin Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuie cu suma de 200 euro/hectolitru alcool pur sau 2 euro/fiecare litru alcool pur. Taxa pe viciu reprezinta venituri proprii ale Ministerului Sanatatii Publice, destinate finantarii cheltuielilor de sanatate. In prezent, taxa pe viciu este inclusa in acciza.

Integral in Cronica Romana

Ultimele stiri pe BankNews.ro: