Numarul restantierilor la banci continua sa creasca

Data publicarii: 02-07-2007 | Finante-Banci

Sase banci cumulau, la sfarsitul anului trecut, aproape trei patrimi (74%) din valoarea sumelor pentru care a fost refuzata plata si raportate catre Centrala Incidentelor de Plati, cel mai frecvent motiv invocat fiind lipsa totala sau partiala de disponibil in contul instrumentelor de plata vizate. Cele sase banci au raportat si peste 67% din numarul total al instrumentelor de plata refuzate, potrivit raportului anual al bancii centrale.

"Similar anului 2005, analiza bazei de date a CIP (Centrala Incidentelor de Plati) evidentiaza faptul ca numarul incidentelor de plata si al titularilor care le-au generat au continuat sa creasca si in 2006, insa intr-un ritm mult mai redus decat in primii ani ai activitatii acesteia", se spune in raport.

Numarul titularilor de cont inregistrati cu incidente a crescut anul trecut cu 9,2%, fata de 9,1% in 2005, numarul instrumentelor refuzate la plata cu 6,5% (fata de 14,9%), iar valoarea sumelor refuzate cu 33,1% (fata de 12,2%).
"Cresterea semnificativa a valorii sumei refuzate a fost determinata de inscrierea in baza de date a CIP a doua incidente de plata cu cecuri de valori foarte mari", se arata in raport.

Directia Stabilitate Financiara din cadrul BNR a raspuns anul trecut unui numar de 2.079 solicitari primite de la autoritati publice, comparativ cu 2.303 in anul 2005.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: