Tariceanu: Aprecierea leului este un avantaj pentru cetatean
Data publicarii: 03-07-2007 | EconomiePremierul Tariceanu a declarat ca aprecierea leului are si efecte benefice, dand posibilitatea consumatorilor din Romania sa cumpere bunuri si servicii de import la un pret mai mic, desi aprecierea monedei nationale afecteaza exportatorii. "Sigur ca aprecierea leului nu poate sa nu aiba efecte in privinta exporturilor. Este mult mai comod sa ai un leu slab, dar acest leu puternic nu aduce numai dezavantaje, trebuie sa tinem cont si de avantajele pe care le aduce, pentru cetatean, in pozitia de consumator, care isi va putea cumpara bunuri si servicii de import la un pret mai mic".
Premierul a adaugat ca, pe de alta parte, aprecierea leului "ii va impinge" pe multi dintre intreprinzatorii romani sa caute solutii pentru a-si creste competitivitatea si productivitatea prin investitii. Tariceanu a adaugat ca aprecierea monedei nationale este un "fenomen curent" in toate tarile din noul val intrat in UE, care au crestere economica.
El a refuzat sa raspunda daca se asteapta de la o interventie din partea BNR, spunand ca banca centrala este o institutie independenta, care nu informeaza Guvernul daca intentioneaza sa intervina.
Leul a urcat luni la o cotatie maxima a ultimilor sase ani si zece luni fata de dolar, ca efect combinat al aprecierii monedei nationale fata de euro si al celei europene fata de dolar pe pietele internationale.
Cursul afisat luni de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu peste 3 bani (1,46%) fata de dolar, de la 2,3246 lei/dolar, cat era vineri, la 2,2907 lei/dolar. Dolarul nu a mai fost cotat la un nivel similar de sase ani si zece luni, respectiv din 30 august 2000, cand banca centrala a afisat un curs de 22.895 lei vechi (echivalentul a 2,2895 lei noi) pentru un dolar.
Piata financiara romaneasca nu tranzactioneaza direct moneda americana, dar banca centrala calculeaza raportul leu/dolar in functie de evolutia pietelor financiare internationale.
De la inceputul acestui an, leul a castigat 24 bani (9,72%) fata de moneda americana. Leul s-a apreciat in ultimele 12 luni cu 50 bani (18,06%) fata de dolar.
Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat, in prima parte a zilei de luni, de la 1,3526 la 1,3590 dolari/euro, iar in jurul orei 14:00, ora Romaniei, cotatia era de 1,3580 dolari/euro.
Fata de euro, leul a atins luni o cotatie maxima a ultimilor cinci ani si o luna, de 3,1112 lei/euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri