Sfarsitul lunii iulie - inceputul cursei pentru banii europeni

Data publicarii: 04-07-2007 | Economie

Ministerul Dezvoltarii spune ca, in urmatoarele saptamani, va publica primul manual al solicitantului de fonduri comunitare, noteaza Adevarul. In al 12-lea ceas incepe sa se ridice ceata de pe subiectul fonduri europene. Spre exemplu, beneficiarii de finantare europeana trebuie sa faca investitiile din fonduri proprii, iar banii si-i vor recupera numai pentru anumite cheltuieli (eligibile) si dupa o perioada care, in cazul ideal, este de minimum doua luni de zile.

Pe 13 iulie, la Sibiu, cu ocazia vizitei comisarului european Danuta Hubner, va fi lansat oficial Programul Operational Regional - a aratat ieri Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, cel care va gestiona POR. In jurul datei de 25 iulie ar urma sa fie publicat ghidul/manualul aplicantului la nivelul domeniului de interventie din asa-numita "Axa prioritara 2" - "Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport". In acest caz, beneficiarii eligibili sunt autoritatile administratiei publice locale.

Pentru acest domeniu sunt deja pregatite proiecte, "ramase" nefinantate de pe vremea programului PHARE (de preaderare). Astfel, proiectele au toate sansele sa intre la finantare acum, putand atrage pana la 400 milioane de euro pana la sfarsitul anului.

Chiar daca datele au inca o doza de aproximatie, sunt deocamdata singurele disponibile pe frontul informatiilor despre fondurile europene.

La sase luni de la aderare, majoritatea ministerelor nici macar nu catadicsesc sa prezinte date generale despre programele pe care le vor gestiona. Asta in conditiile in care programele au si o componenta de informare a potentialilor beneficiari.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: