Romanii pot fi datori la banca pana la moarte
Data publicarii: 05-07-2007 | Finante-BanciSunt banci in Romania care nu mai au restrictii in ceea ce priveste virsta pe care o va avea contractantul de credit la scadenta imprumutului, noteaza Cotidianul. Si dupa 80 de ani aveti toate sansele sa mai platiti inca rate la banci. Asta daca alegeti sa va faceti un credit ipotecar la o virsta nu chiar frageda. De la caz la caz, limita impusa de banci pentru virsta maxima a imprumutatului la scadenta creditului a ajuns la 60, 65, 70 sau chiar 85 de ani. Mai mult, BCR nu are nici un fel de impunere in acest sens. Banca solicita doar ca virsta solicitantului de credit sa nu treaca de 65 de ani in momentul semnarii contractului de finantare.
Dar si aceasta regula poate fi ignorata. "Pentru creditele care sint garantate cu depozite colaterale, titluri de stat, certificate de depozit, se pot acorda credite fara restrictie de virsta la acordare si fara a se calcula o capacitate de rambursare pe baza de venituri", ne-au spus reprezentantii bancii. Tot la BCR mai exista si o alta varianta, ce-i drept ceva mai costisitoare. "Nu exista o restrictie de virsta, atit timp cit clientul are o asigurare de viata pentru toata perioada creditului, cesionata in favoarea bancii", spun cei de la BCR. Numai ca o polita de asigurare de viata incheiata, spre exemplu, la 65 de ani poate costa citeva mii de euro pe an.
Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) este cea mai permisiva dintre bancile care au impuneri privind virsta creditatului la momentul scadentei. La CEC imprumutatul poate avea pina la 85 de ani la finele celor 25 sau 30 de ani de plata a ratelor la credit. "In functie de categoria de credit si de garantia creditului, virsta la terminarea rambursarii poate sa fie 75 de ani sau 85 de ani", spun cei de la CEC.
Banca nu are impuneri in ceea ce priveste virsta contractantului la solicitarea creditului. "Nu exista o virsta maxima pentru contractarea unui credit ipotecar, exista insa cea pentru rambursarea creditului: 85 de ani la terminarea duratei de creditare", potrivit CEC. Ultima banca de stat din Romania nu negociaza insa cu clientul modificarea virstei maxime. Alpha Bank, in schimb, ofera aceasta posibilitate. "In functie de situatie au fost cazuri in care am acordat derogari de la virsta maxima. Virsta standard este insa de 70 de ani", spun cei de la Alpha Bank.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri