Vosganian spune ca noutati privind taxa auto ar putea aparea saptamana viitoare

Data publicarii: 05-07-2007 | Economie

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a afirmat, miercuri, ca va participa, saptamana viitoare, la intalnirea ministrilor de finante europeni unde, probabil, avea discutii legate de taxa auto de inmatriculare, precizand ca nu a primit, recent, vreo informare de la Comisia Europeana.

"In legatura cu taxa auto, am citit si eu in jurnale despre noile evenimente. Vreau sa va spun ca acele comentarii se bazeaza pe informatii mai vechi. Nu a aparut nimic nou in legatura cu aceasta taxa. Saptamana viitoare voi merge la intanirea lunara a ministrilor finantelor din UE (Consiliul Ecofin n.r.) si daca atunci voi avea noutati, le voi comunica", a declarat Vosganian.

Ministrul a adaugat ca singurele informatii oficiale ale Comisiei sunt cele transmise de comisarul pentru taxe si uniune vamala, Laszlo Kovacs, iar scrisorile directiei de specialitate sunt doar corespondenta tehnica uzuala.

Cea mai recenta scrisoare oficiala privind taxa auto a fost transmisa de Comisia Europeana, pe 20 iunie. Comisia Europeana a declansat procedura de incalcare a tratatului (infrigement), pe 20 martie, trimitand autoritatilor de la Bucuresti o scrisoare de notificare oficiala. CE a apreciat ca taxa de prima inmatriculare auto contravine articolului 90 din Tratatul de Aderare si jurisprudentei Curtii Europene. Principalele neajunsuri ale legislatiei referitoare la taxa de inmatriculare auto, invocate de Comisia Europeana, sunt taxarea discriminatorie intre masinile la mana a doua vandute de cetatenii romani si cei din alte state membre UE, precum si faptul ca nivelul taxei depaseste valoarea reziduala sau de piata a masinii in cazul celor foarte vechi.

La inceputul lunii mai, autoritatile romane au trimis o scrisoare la Bruxelles in care prezinta principiile pe baza carora va fi formulata noua grila de calcul a taxei de inmatriculare, insa acestea raspund doar uneia dintre cele doua solicitari ale Comisiei, respectiv celei privitoare la nivelul taxei pentru masinile vechi.

Procedura va inceta in momentul in care legislatia romaneasca este aliniata dispozitiilor europene.

NewsIn