Ministerul Mediului vrea piste pentru biciclisti

Data publicarii: 05-07-2007 | Lifestyle

Ministerul Mediului pregateste un proiect de act normativ care sa stimuleze autoritatile locale sa se implice in amenajarea de piste pentru biciclete, masura ce ar incuraja transportul ecologic si ar determina reducerea emisiilor de CO2, a declarat, joi, ministrul mediului, Attila Korodi.

"Saptamana viitoare ma voi intalni cu expertii din directiile de specialitate din cadrul ministerului pentru a definitiva propunerea legislativa privind amenajarea de piste pentru biciclete in zonele urbane", a spus ministrul mediului si dezvoltarii durabile.

Alte solutii indicate de ministru in acest sens vizeaza folosirea transportului in comun si amenajarea de parcuri. Pentru aceasta din urma varianta, Korodi a amintit de adoptarea, in luna iunie, a unei ordonante prin care Fondul pentru Mediu aloca, in 2007, pana la 25 milioane lei, pentru finantarea proiectelor privind realizarea de spatii verzi in localitati, proiecte ai caror beneficiari vor fi autoritatile locale, in cadrul unui program care se va desfasura pe o perioada de trei ani.

Ministrul de resort a argumentat necesitatea adoptarii acestor masuri prin nivelul ridicat al poluarii. "Poluarea afecteaza sanatatea a peste 80% din europeni, care traiesc in zonele urbane, unde 70% din poluarea atmosferica provine din trafic", a mai spus Korodi.

In ceea ce priveste Romania, ministrul a aratat ca nivelul emisiilor poluante este de trei ori mai mic decat cel inregistrat la nivelul Europei. In topul celor mai poluate zone din Romania se situeaza, potrivit lui Korodi, zona Bucuresti-Ilfov, urmata de judetele Timis, Bihor, Constanta si Brasov.

NewsIn