AOAR a initiat un grup de monitorizare a fondurilor structurale

Data publicarii: 05-07-2007 | Afaceri

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a initiat joi un grup format din reprezentantii patronatelor, sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si ONG-urilor pentru a monitoriza modul in care institutiile publice din Romania vor acorda fondurile structurale.

Activitatile monitorizate de grup privesc procesele de aprobare a programelor operationale sectoriale (POS), procesul de selectie a proiectelor, decontarile si incasarile fondurilor europene, precum si organizarea sesiunilor de depunere de proiecte.

Grupul va da publicitatii lunar un raport asupra activitatii ministerelor, autoritatilor administrative si autoritatilor locale. "Grupul isi propune sa prezinte modul in care s-au miscat autoritatile politice", a precizat reprezentantul AOAR, Cristian Parvan.

"Organizatiile din sistemul bancar romanesc au creat deja mecanismele pentru finantare dar se confrunta cu lipsa informatiilor concrete", a declarat presedintele AOAR, Florin Pogonaru. Cand am contactat politicienii in legatura cu fondurile structurale am primit doar raspunsuri vagi si generale. Nimeni nu este in stare sa ne ofere informatii concrete cu privire la termene, responsabilitati si corelarile existente intre institutiile guvernamentale implicate in proiectele fondurilor structurale", a mai spus el.

Vicepresedintele AOAR, Constantin Bostina, considera ca fondurile structurale sunt destinate sa reduca decalajele economice dintre tarile europene, insa "daca Guvernul Romaniei amana acordarea fondurilor atunci va contribui la adancirea diferentelor dintre Romania si celelalte state membre".

Directorul general al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Mihaela Ciobotea, a spus ca institutia pe care o reprezinta nu poate definitiva un produs bancar de finantare atat timp cat nu se stie exact care sunt pasii necesari pentru acordarea fondurilor. "Din acest motiv avem resurse blocate", a spus reprezentantul CEC.

"Ne este teama ca banii europeni se vor cheltui in interese personale si nu publice", considera reprezentantul Confederatiei Patronatelor din Industrie (COMPIROM), Dumitru Constantin.

NewsIn