Aprecierea leului ar putea duce la falimentul exportatorilor

Data publicarii: 06-07-2007 | Economie

Romania se afla in mare pericol de a inregistra falimente in lant ale firmelor de export, din cauza aprecierii leului si a rectificarii bugetare care a dat bani doar pentru consum si nu pentru programe de investitii, a declarat, joi, co-presedintele Consiliului de Export, Mihai Ionescu. "Daca  nu se intervine financiar si bancar, vom asista la un lant de falimente la fel cum s-a intamplat in 2005, cu repercursiuni grave asupra intregii economii romanesti", a spus Ionescu, cel care detine si functia de presedinte al Asociatei Nationale a Exportatorilor din Romania (ANER).

In opinia lui Inoescu, recordul pierderilor a fost in luna iunie, cand exportatorii au inregistrat un deficit de 200 milioane euro. "Fiecare procent de apreciere a leului in raport cu euro aduce exportatorilor pierderi de 25 milioane euro pe luna", a declarat co-presedintele Consiliului de Export.

Presedintele ANER sustine ca in acest moment exista doua tipuri de discurs: cel triunfalist, al ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, si cel fatalist, al oamenilor care spun ca nu putem face nimic pentru a stopa acest declin. "Ambele sunt extrem de periculoase. Romania are nevoie in acest moment de capital strain de investitii, nu de capital speculativ, pe care atat Guvernul cat si Banca Nationala a Romaniei il ajuta. Se spune ca vin vapoare care varsa valuta in bancile romanesti, insa acesti investitori isi iau dobanda, dupa care pleaca", a explicat Ionescu.

Asociatia pe care o conduce nu intentioneaza sa declanseze actiuni de strada in perioada urmatoare, pentru a protesta fata de politicile guvernului, a precizat Ionescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: