S & P a mentinut ratingurile UniCredit dupa achizitia bancii ucrainiene Ukrsotsbank

Data publicarii: 07-07-2007 | International

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S & P) a confirmat vineri ratingul "A+" pentru creditele pe termen lung si ratingul "A-1" pentru credite pe termen scurt ale grupului bancar UniCredit si ale subsidiarei acestuia Bank Austria Creditanstalt, cu perpsectiva stabila, a anuntat S & P.

Confirmarea ratingurilor UniCredit si ale Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), care se ocupa de activitatile bancare comerciale ale grupului bancar italian in Europa Centrala si de Est, a fost facuta ca urmare a anuntului de cumparare de catre BA-CA a pachetului majoritar de actiuni al Ukrsotsbank, una dintre cele mai mari banci din Ucraina. Tranzactia trebuie sa mai fie aprobata de autoritatile de reglementare.

"La fel ca in cazul cumpararii ATF Bank din Kazahstan, confirmarile ratingurilor reflecta impactul general moderat al acestei tranzactii potentiale asupra afacerii si profilurilor financiare ale grupului", a spus un analist de la Standard & Poor's, Alberto Buffa di Perrero. "S&P observa totusi ca, prin faptul ca vrea sa majoreze aportul de capital pe care il aduce in pietele netestate si scumpe ale tarilor din Comunitatea Statelor Independente, UniCredit isi mareste capacitatea manageriala de a integra banci din multe tari diferite, care provoaca managementul companiei sa obtina venituri adecvate din aceste investitii", a adaugat Buffa di Perrero.

Analistul agentiei de evaluare financiara a spus si ca S&P va monitoriza capacitatea bancii de a-si atinge obiectivele organizationale si financiare pana la sfarsitul anului 2008.

Evaluarile grupului bancar UniCredit reflecta afacerile puternice ale institutiei si diversitatea geografica pe mai multe piete printre care Italia, Germania si Austria, precum si prezenta strategica in economiile in dezvoltare rapida din Europa Centrala si de Est. De asemenea, integrarile care au fost facute pana in prezent sunt considerate reusite, strategia UniCredit este clara, iar profitabilitatea satisfacatoare.

Evaluarile sunt limitate de calitatea mai slaba a activelor institutiilor similare, de profitabilitatea scazuta a operatiunilor din Germania si Austria, de indicatorii capitalului putin peste limita inferioara adecvata, precum si complexitatea crearii unui grup bancar european care sa opereze intr-o multitudine de medii cu reglementari si situatii economice diferite, potrivit comunicatului S&P.

"Perspectiva stabila reflecta faptul ca analistii de la S&P estimeaza ca UniCredit isi va mentine afacerea solida si profilurile financiare", a mai spus Buffa di Perrero. "O deteriorare a riscurilor asociate creditelor, o nevoie posibila de a obtine un credit disproportionat din cauza unor probleme mostenite sau imposibilitatea de a obtine profit cu noua afacere ar impune presiuni asupra ratingurilor actuale", a avertizat analistul de la S&P.

Ratingurile UniCredit ar mai putea fi amenintate si in situatia in care UniCredit ar face achizitii materiale care ar trebui sa sporeasca si mai mult complexitatea manageriala a bancii sau ar plasa prea departe tintele financiare ale grupului.

"O integrare cu succes a diferitelor afaceri achizitionate care ar conduce la cresterea profitabilitatii, a capitalizarii si a calitatii activelor grupului ar putea genera o reevaluare in crestere a ratingurilor UniCredit", a mai spus Buffa di Perrero.

NewsIn