Investitii de aproape 9 milioane euro in securitatea nucleara din Romania

Data publicarii: 09-07-2007 | Economie

Comisia Europeana si Romania vor investi pentru securitatea nucleara in Romania aproape 9 milioane de euro, prin programul Phare 2006, se arata in ultimul numar al EU-RO Newsletter remis BankNews.ro. Guvernul a aprobat in sedinta din 4 iulie printr-un Memorandum semnarea Acordului de finantare referitor la Programul de sprijin comunitar in domeniul securitatii nucleare pentru Romania, 2006. Pentru acest program asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene este in valoare de 7,7 milioane de euro, iar restul de 1,3 milioane de euro reprezinta co-finantare din partea statului roman.

Acordul de finantare care va fi semnat prevede ca autoritatile romane au termene limita pentru contractarea fondurilor pana la 30 octombrie 2008, iar termenul final pentru executarea contractelor este 30 noiembrie 2009.

Banii vor fi investiti in 6 proiecte de imbunatatire a securitatii nucleare:

1. Imbunatatirea capabilitatii personalului Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) in vederea evaluarii Raportului Periodic de Securitate Nucleara pentru centrala nucleara Cernavoda, Unitatea 1.

Obiectivul acestui proiect consta in imbunatatirea procesului evaluare pentru Unitatea 1 de la Cernavoda. Aceasta evaluare este realizata de CNCAN, institutie care va beneficia de fondurile alocate pentru proiect.

2. Consolidarea, din punct de vedere tehnic a CNCAN si a capabilitatii sale, cu accent pe practicile referitoare la protectia impotriva radiatiilor.

Se urmareste prin acest proiect dezvoltarea procedurilor pentru protectia impotriva radiatiilor rezultate in urma folosirii de dispozitive medicale generatoare de radiatii ionizate. CNCAN va implementa acest proiect.

3. Proiectare si evaluare din punct de vedere al securitatii pentru autoritarea construirii depozitului national Saligny.

Pana la finalul lui 2007 se va lua o decizie in privinta adaptabilitatii sitului Saligny pentru constructia unui depozit la mica adancime pentru deseuri radioactive de nivel scazut si mediu. In cadrul proiectului care va fi finantat din fondurile nerambursabile UE se va concepe proiectul detaliat al depozitului in vederea lansarii cererilor de oferte pentru constructia acestuia. Institutia beneficiara este Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive.

4. Dezafectarea in conditii de siguranta a reactorului de cercetare VVR-S de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei.

Agentia Nucleara va dezafecta reactorul de cercetare VVR-S, care a fost oprin inca din 1997. In anul 2002 Guvernul a decis dezafectarea acestui reactor si a fost elaborat planul de dezafectare. Proiectul va sprijini actiunea de dezafectare din punct de vedere tehnic si va furniza echipamentele necesare pentru primele doua faze ale dezafectarii.

5. Modernizarea centralei de tratare a deseurilor radioactive a Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei.

Institutul de Fizica Nucleara va beneficia de fonduri pentru reutilarea instalatiilor de tratare si reconditionare a deseurilor radioactive. Reconditionarea acestor instalatii este o conditie esentiala pentru dezafectarea reactorului de cercetare mai sus mentionat.

6. Modernizarea instalatiei de depozitare a deseurilor radioactive Baita-Bihor.

Depozitul de la Baita—Bihor functioneaza din anul 1985, desi la acea data locatia nu era inca definitiv echipata. Echipamentele s-au degradat in timp si au nevoie urgenta de renovare.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: