Romania ar putea produce energie verde

Data publicarii: 09-07-2007 | Economie

Romania are un excelent potential pentru producerea energiei regenerabile, afirma presedintele Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei, Ioan-Silviu Lefter. Acesta a declarat ca investitorii sunt interesati de producerea de "energie verde" si ar putea fi scutiti de TVA daca se vor implica in acest domeniu. Economia de energie se poate realiza si prin folosirea surselor regenerabile. Caldura solara si forta vantului sunt doar doua dintre aceste surse aflate la indemana Romaniei. Utilizarea lor ar putea fi incurajata de Guvern, incepand cu acest an.

Potrivit specialistilor, litoralul este o zona propice pentru producerea de energie eoliana. La Histria s-au facut deja masuratori si vor fi demarate proiecte de anvergura. Tot in acest sens ANL-ul va incepe construirea a 5 blocuri in cadrul unui proiect pilot care va promova folosirea surselor de energie regenerabile.

Bruxelles ia masuri pentru ca toti cetatenii UE sa fie mai bine informati si protejati impotriva practicilor neloiale ale companiilor energetice. Reprezentantul Comisiei Europene in Romania spune ca o Carta pentru protectia consumatorilor va aduce beneficii in primul rand consumatorilor casnici.

Tehnologiile folosite in vederea obtinerii energiei regenerabile sunt scumpe, insa aceste costuri vor fi recuperate foarte rapid. Romania trebuie si ea sa ia in considerare folosirea resurselor regenerabile, intrucat studiile arata ca in aproximativ 60 de ani vor exista probleme mari in producerea energiei din surse conventionale.

Cronica Romana

Ultimele stiri pe BankNews.ro: