Serviciile secrete romanesti, datoare la banci straine
Data publicarii: 09-07-2007 | Finante-BanciServiciul Roman de Informatii (SRI), Serviciul de Protectie si Paza (SPP) si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) s-au imprumutat cu peste 200 de milioane de euro si dolari la banci din strainatate, relateaza Romania Libera. Creditele au fost garantate de stat prin Ministerul Finantelor, iar actele normative prin care s-au aprobat imprumuturile au fost secretizate in totalitate.
Unele imprumuturi s-au derulat prin intermediul unor unitati speciale ale serviciilor, altele prin firme "civile". Tiberiu Urdareanu, a jucat rolul de finantator si furnizor de produse pentru SPP.
Dintre cele trei servicii speciale amintite, STS a acumulat de-a lungul anilor cele mai mari datorii la banci. In perioada 1997-2006, institutia a beneficiat de garantii guvernamentale in favoarea bancilor externe de 133 de milioane de franci elvetieni, 73 de milioane de dolari si alte 40 de milioane de euro. Prima linie de creditare a fost deschisa in 1997, in baza HG 20, publicata in viteza pe data de 1 ianuarie si intrata in vigoare in aceeasi zi. Declarata ca avand caracter militar, deci secreta, hotararea amintita a permis STS sa contracteze trei imprumuturi de la Banque Nationale de Paris, in valoare de 46,15 milioane de franci, 48,15 milioane de franci si 38,65 milioane de franci. Emise in 1997, dar avand termen de valabilitate pana in 2009, garantiile guvernamentale au lasat posibilitatea ca STS sa acceseze credite chiar si in 2006.
In afara de HG 20/1997, STS a mai beneficiat de alte doua hotarari de guvern - 985/1999 si 1277/2000 -, care i-au permis sa imprumute succesiv de la Bank Leumi, Citibank International PLC si Raiffeisen Bank suma totala de 73 de milioane dolari si 40 de milioane euro.
Serviciile secrete au refuzat sa dea informatii despre nivelul dobanzilor platite pentru sutele de milioane de euro luate credit.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România