Firmele autohtone traiesc cu 1.450 de euro lunar

Data publicarii: 10-07-2007 | Afaceri

La nivel national, valoarea medie a profitului unei firme autohtone este de doar 17.500 de euro anual, releva un studiu prezentat in Carta Alba a IMM-urilor realizata de Consiliul pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania. De asemenea, sondajul arata ca societatile mici si mijlocii din Romania au, comparativ cu celelalte state comunitare, o forta economica redusa, relateaza Curierul National.

Astfel, aplicand grila de incadrare standard din Uniunea Europeana, 99,68 la suta dintre intreprinderile romanesti realizeaza cifre de afaceri sub 2 milioane de euro. In ciuda faptului ca ponderea firmelor care au inregistrat pierderi s-a redus, numarul IMM-urilor care se afla in aceasta situatie este considerabil, respectiv aproape 35 la suta. Procentul intreprinderilor care au obtinut rezultat nul este si el in scadere, acesta ajungand la 12 la suta, restul firmelor prezentand profit, au spus reprezentantii CNIPMMR.

Birocratia si fiscalitatea, problemele sectorului

Printre dificultatile pe care intreprinzatorii intervievati le-au indicat au fost birocratia excesiva, fiscalitatea si angajarea, pregatirea si mentinerea personalului. Daca birocratia si fiscalitatea au fost indicate si in editia din 2006 ca fiind principalele dificultati, dar cu intensitati mai mari, lipsa personalului, resimtita de 43,7% dintre intervievati, a intrat in acest an in topul primelor trei probleme ale mediului de afaceri. Cu toate acestea, performantele majoritatii IMM-urilor nu au fost afectate anul trecut. Firmele au raspuns, in proportie de 56%, ca au obtinut performante economice superioare in 2006 fata de 2005. "Mai sunt firme care au dificultati in a-si desfasura activitatea", a afirmat Nicolescu.

Firmele incep sa se apropie de banci

Principala modalitate de finantare a afacerilor utilizata de IMM-uri ramane autofinantarea, desi ponderea IMM-urilor care utilizeaza fonduri proprii pentru dezvoltare s-a redus de la 77% la 66%. In schimb, sondajul a evidentiat ca a crescut numarul firmelor care utilizeaza credite bancare pentru dezvoltare, respectiv 57% si leasing - 39%. Si in ceea ce priveste numarul de persoane nou angajate de IMM-uri in 2006 au existat modificari, in sensul cresterii ponderii firmelor care au angajat mai mult de zece persoane. De asemenea, firmele asigura training agajatilor in proportie de 51%, in crestere fata de anul anterior, cand ponderea era de 40%.

Alte rezultate ale sondajului se refera la nivelul de crestere a salariilor, de actiunile de inovare si de structura echipamentelor IT utilizate de IMM-uri. Si in aceste cazuri s-au remarcat evolutii pozitive, ceea ce se reflecta si in previziunile privind performantele economice din acest an. Peste 63% dintre respondenti apreciaza ca vor inregistra performante economice superioare celor din 2006, in timp ce 30% cred ca vor avea indicatori similari. Diferenta de 7% prognozeaza afaceri mai mici in 2007 decat in 2006. "Rezultatele sondajului arata un progres al mediului de afaceri, desi indicatorii sunt departe de media europeana", a aratat Nicolescu.

Potrivit datelor publicate in Carta Alba a IMM-urilor in Romania erau inregistrate la sfarsitul anului 2005 526.000 de firme mici si mijlocii, dintre care cele mai multe activau in domenii cum ar fi comert, servicii prestate firmelor si constructii.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: