UE va sustine candidatura lui Dominique Strauss-Kahn pentru sefia FMI

Data publicarii: 10-07-2007 | International

Ministrii de finante ai statelor membre ale Uniunii Europene au cazut marti de acord sa sustina candidatura francezului Dominique Strauss-Kahn pentru pozitia de director al Fondului Monetar International (FMI), a anuntat Portugalia, ce prezideaza Uniunea Europeana, relateaza AFP.

Cu ocazia dejunului informal de marti a ministrilor de finante ai statelor membre ale Uniunii Europene, candidatura fostului ministru socialist de finante al Frantei a primit o "sustinere substantiala" si Polonia a retras candidatura fostului prim ministru polonez, Marek Belka.

Europenii s-au declarat totusi "dispusi sa discute" cu partenerii lor privind posibilitatea ca un non-european sa fie numit in fruntea Fondului Monetar International, a afirmat acest diplomat.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a anuntat intr-un interviu publicat la sfarsitul saptamanii trecute ca doreste ca respectatul fost ministru de finante socialist Strauss-Kahn sa devina noul sef al FMI, inlocuindu-l pe Rodrigo Rato, care a anuntat ca va demisiona in octombrie.

Ministrul britanic de finante Alistair Darling, care declarase luni ca postul de director al FMI nu ar mai trebui sa fie rezervat unui european, a declarat ca Strauss-Kahn este un candidat credibil insa doreste sa mai vada si alti candidati.

Europa a anuntat deja ca va numi un succesor al directorului Rodrigo Rato, care a declarat saptamana trecuta ca va demisiona in octombrie, din motive personale, incheindu-si prematur mandatul de cinci ani.

Secretarul Trezoreriei americane Henry Paulson a indicat luni ca Statele Unite ale Americii nu se vor amesteca in decizia europeana de alegere a noului sef al FMI, respectand regula nescrisa conform careia sefia FMI este ocupata de un european in timp ce conducerea Bancii Mondiale revine mereu unui american.

FMI se afla sub presiunea exercitata de "Grupul celor 11", care reprezinta peste 110 state in curs de dezvoltare din Africa, Asia, America Latina si Orientul Mijlociu, care militeaza ca urmatorul sef al FMI sa fie selectat dintr-un grup de candidati pe baza de merit si nu de nationalitate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: