Seful Camerei de Comert Bucuresti: Romania pierde in afaceri

Data publicarii: 11-07-2007 | Afaceri

Romania ar putea sa deruleze, in urmatorii cinci ani, afaceri in valoare de 15 miliarde dolari - exporturi si servicii - cu tarile din bazinul Marii Negre, insa lipsa legaturilor directe dintre Bucuresti si capitalele din tarile Europei de Sud-Est si Balcanii de Vest impiedica atingerea acestui nivel, a  declarat seful Camerei de Comert Bucuresti, Stefan Popa.

Un studiu publicat de Programul Natiunilor Unite Pentru Dezvoltare (PNUD) estimeaza un potential de afaceri  de 42 miliarde dolari, cu 32 de miliarde dolari mai mult fata de volumul actual, pentru intreprinderile romanesti in regiunea de cooperare economica a Bazinului Marii Negre, in special in domeniul exportului si al serviciilor.

"Romania are un potential de numai 5 miliarde dolari, avand in vedere conditiile actuale ale tarii", a declarat presedintele Camerei de Comert Bucuresti, Stefan Popa.

"Am facut o analiza riguroasa a oportunitatilor si necesitatilor din domeniul comunicatiei si energiei intre cele noua tari membre ale regiunii de cooperare economica a Bazinului Marii Negre si am constatat ca, in prezent, nu exista nici macar zboruri directe de avion intre multe din capitalele lor",  a spus Popa.

El a oferit exemplu lipsei de legaturi terestre si aeriene intre Bucuresti si Belgrad, Zagreb sau Skopje. "In aceste conditii, pentru un intreprizator macedonian este foarte dificil sa vina sa faca afaceri in Romania, pentru ca ar pierde 3-4 zile pe drum. In aceste conditii, este normal sa vrea sa mearga la Budapesta, pentru ca face cateva ore", a explicat Popa.

Scopul general al PNUD este de a sprijini cresterea economica si dezvoltarea celor noua tari din regiunea Marii Negre, inclusiv Grecia si Turcia care vor colabora in premiera la o integrare economica mai stransa si de a extinde comertul intra-regional si conexiunile de investitii intre tarile membre, prin Programul de Promovare a Investitiilor si Comertului in regiunea Marii Negre (PICMN).

Aflat in faza de pilot, acest program ofera Romaniei un loc in primele cinci tari care au cel mai mult de castigat din punct de vedere economic, din extinderea cooperarii tarilor din bazinul Marii Negre, a spus directorul programului, Giussepe Belsito.

NewsIn