Banca Mondiala nu observa o imbunatatire a guvernarii pe plan global
Data publicarii: 11-07-2007 | InternationalUn raport al Bancii Mondiale, ce masoara factori precum controlul coruptiei, responsabilitatea guvernamentala si absenta violentei, arata ca pe plan global guvernarea nu s-a imbunatatit vizibil in ciuda unei abordari mai dure a acestui subiect, relateaza Reuters.
Lansand insa o avertizare privind tragerea unor concluzii dinaceste studii statistice, cel mai recent studiu al Bancii Mondiale arata ca guvernele individuale, mai ales cele din Africa, ar putea face o diferenta relativ repede prin adoptarea unor reforme guvernamentale.
Aceste state s-ar putea astepta la o triplare a venitului pe cap de locuitor pe termen lung, estimeaza BM.
"In medie, nu am gasit dovezi conform carora guvernarea pe plan global s-a imbunatatit semnificativ. Fie ca vorbim de statul de drept sau de controlul coruptiei, in medie nu a putut gasi dovezi in acest sens", a declarat un autor al acestui raport si director de programe globale al Bancii, Daniel Kaufmann.
"Vestea buna este ca aceasta este doar o medie ce ascunde variatii enorme de la tara la tara, existand state ce au dovedit ca in opt sau zece ani guvernarea se poate imbunatati semnificativ", a adaugat acesta.
De exemplu, afirma raportul, intre 1998 si 2006, au existat imbunatatiri ale responsabilitatilor democratice in Sierra Leone si Niger, iar statul de drept s-a imbunatatit in Algeria, Liberia si Tadjikistan.
Serbia si Tanzania sunt exemple de state care au putut sa controleze coruptia, afirma acest raport.
Inca conform acestui raport, guvernarea s-a deteriorat in Venezuela, Coasta de Fildes si Zimbabwe. Intre timp, Somalia, Myanmar, Guineea Ecuatoriala, Haiti si Zimbabwe au ocupat ultimele locuri in ceea ce priveste controlul coruptiei.
Statele nordice, precum Finlanda, Islanda, Danemarca si Norvegia, precum si Noua Zeelanda, au primit cele mai bune scoruri.
Cel mai recent studiu al Bancii Mondiale analizeaza 212 state in perioada 1996-2002, bazandu-se pe sute de variabile si luand in calcul parerile a mii de persoane si companii.
Acesti indicatori masoara guvernanta in cadrul statelor membre al Bancii Mondiale, punand Banca in pozitii contradictorii cu anumite guverne, precum cel al Chinei, ce pun sub semnul intrebarii dreptul acestei institutii de a se implica in catalogarea guvernarii statelor membre.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România