Administratiile financiare calculeaza taxa auto in locul proprietarilor

Data publicarii: 12-07-2007 | Finante-Banci

Persoanele fizice sau juridice care vor sa isi inmatriculeze autoturismele pot cere administratiilor financiare, incepand din iulie, sa calculeze taxa auto pe baza cartii de identitate a acestora, informeaza Directia Generala a Finantelor Municipiului Bucuresti.

Potrivit prevederilor ordinului de ministru 418/2007 privind procedura de calcul al taxei speciale pentru autoturisme, incepand din 2 iulie, persoanele fizice si juridice pot solicita unitatii fiscale, la care sunt inregistrati sau in a carui raza domiciliaza, sa calculeze taxa auto pe baza cartii de identitate in original, precizeaza comunicatul DGFMB.

Pana in luna iulie, platitorii isi calculau singuri taxa auto in baza formulei din Codul Fiscal, iar lucratorii trezoreriilor doar incasau sumele datorate pentru aceasta taxa.

Taxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

Taxa auto reprezinta un punct de divergenta intre autoritatile romane si Comisia Europeana, care in martie a declansat, din acest motiv, procedura de incalcarea tratatului impotriva Romaniei. Procedura nu a fost inca finalizata, Ministerul Finantelor si exprtii Comisiei purtand inca discutii pentru modificarea formulei de calcul al taxei, astfel incat aceasta sa se conformeze cerintelor CE.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: