Cele mai profitabile depozite bancare
Data publicarii: 12-07-2007 | Finante-BanciMulte persoane care au reusit sa obtina sume mai mari de bani, cauta solutia perfecta pentru a-si plasa economiile, in momentul in care nu doresc sau nu au pregatirea necesara sa investeasca, noteaza Curentul. Cea mai sigura si mai avantajoasa cale de a nu tine "banii la ciorap" - cazul clasic de erodare prin inflatie, este depozitul bancar. Inainte sa decideti la banca sa va depuneti economiile este indicat sa cunoasteti detalii legate de performantele bancii respective si conditiile depozitelor la termen in comparatie cu alte institutii de profil, pentru a fi sigur ca faceti alegerea cea mai avantajoasa.
Depozitul bancar este un instrument cu un grad de risc foarte scazut, care nu ofera insa randamente ridicate. Pentru cei care prefera risc minim, conteaza totusi foarte mult metoda de alegere a depozitului bancar cel mai rentabil. Depozitul la termen reprezinta o suma de bani depusa la banca pe o perioada definita de timp numita maturitate a depozitului (1-26 zile, 1, 3, 6, 12, 24, 36 luni), pentru care banca plateste depunatorului o dobanda. Pentru a deschide un depozit la termen trebuie depusa o suma minima de bani in contul depozitului, suma care in general difera de la o institutie bancara la alta. Depozitele la termen pot beneficia de dobanda fixa sau variabila. Dobanda fixa are o valoare constanta pe intreaga perioada a depozitului, in timp ce dobanda variabila poate fi modificata (marita sau micsorata) de catre banca in orice moment, modificarea aplicandu-se din ziua respectiva.
Putin, dar sigur
Daca dorim sa facem un depozit de 100.000 euro pe o perioada de 36 luni, cu dobanda fixa, conditiile difera de la banca la banca. De exemplu, la Libra Bank, pentru situatia prezentata mai sus, dobanda pentru 36 de luni este de 5,5% iar castigul brut total inaintea impozitarii este de 17,894 euro. Din care se va scade impozitul aferent, evident. Atentie insa, atunci cand o banca ofera randamente mult peste oferta medie de piata, situatia ei financiara se poate deteriora rapid! CEC ofera posibilitatea unor depozite pe o perioada de 12 luni, care se prelungesc automat.
Pentru aceasi suma de 100.000 euro, dobanda este de 3,5%, urmand ca la data scadenta castigul brut inaintea impozitarii, sa atinga 10.871 euro. Banca Carpatica are perioada pentru depozit tot de 12 luni cu posibilitate de prelungire la cerere. Dobanda practicata este de 4,75%, castigul brut fiind de 14,937 euro. La ABN Amro dobanda aplicata pentru un depozit de 100.000 euro este de 1,3%, urmand ca la data scadenta a depozitului pe 12 luni, sa se realizeze un castig brut de 3974 euro, semn ca olandezii nu au nevoie de surse de finantare din Romania.
Mai eficient in lei
Daca optam pentru varianta unui depozit in lei, dobanzile oferite de banci sunt notabil mai mari. Pentru suma de 313.920 lei (echivalentul a 100.000 euro) la Banca Carpatica dobanda oferita pentru perioada de 12 luni este de 7,75% urmand ca la data scadentei, castigul brut total inaintea impozitarii de 16% sa fie 78,788 lei. Dobanda depozitului pe 12 luni la CEC este de 7,25%. Pentru aceasi suma de 313.920 lei castigul brut este de 73,347 lei. ABN Amro se arata neinteresati si de depozitele in lei. Dobanda aplicata pentru suma de 313.920 lei este de 3,82% castigul brut inaintea impozitarii fiind de 37,317 lei.
Integral in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri