Romania primeste 6% din fondurile structurale destinate statelor membre UE

Data publicarii: 13-07-2007 | Economie

Romania primeste 6% din fondurile structurale destinate statelor UE, fiind cel de-al noualea beneficiar, dar autoritatile de la Bucuresti trebuie sa gandeasca pe termen lung si sa faca o strategie de dezvoltare care sa depaseasca termenul 2013,a declarat joi comisarul european Danuta Hubner.

"Romania nu are niciun motiv de a fi un membru mediocru al UE si trebuie sa beneficieze de oportunitatile ce decurg din includerea in politica de coeziune a UE", a spus comisarul european, prezent joi la conferinta cu tema fondurilor structurale organizata la Bucuresti.

Hubner a aratat ca prin semnarea celor cinci programe operationale, in acest moment Romania poate beneficia de mai bine de 15 miliarde de euro, totalul sumei care va fi disponibil pentru Romania, in urmatorii sapte ani, fiind de 19,2 miliarde. "Romania primeste 6% din fondurile alocate pentru cele 27 de state membre si este astfel al noualea beneficiar ca marime", a precizat Danuta Hubner.

Comisarul european a aratat ca a stabilit cu autoritatile de la Bucuresti, prin negocierea Cadrului National Strategic de Referinta si semnarea acestuia, joi, la Bucuresti, "o cale plina de provocari, dar foarte realista". "Succesul depinde insa de implementare", a subliniat Hubner, adaugand ca, in final, rezultatele nu vor fi judecate dupa calitatea proiectelor, ci dupa realizari - dupa cum s-a imbunatatit si dezvoltat Romania.

Oficialul Comisiei Europene a subliniat necesitatea unei administratii publice de buna calitate, "iar fondurile primite prin politica de coeziune sunt un instrument puternic pentru imbunatatirea ei". Pe de alta parte, ea a avertizat asupra faptului ca oamenii pregatiti in sistemul public s-ar putea sa il paraseasca in favoarea celui privat. "Este nevoie de un grup in administratia publica, de un nucleu, care sa se ocupe cu recrutarea si pregatirea oamenilor, iar aceasta este o provocare pentru anii urmatori. Am fost foarte incantati cand Guvernul de la Bucuresti a ales sa aiba un program operational pentru cresterea capacitatii administrative", a spus Danuta Hubner.

Comisarul european nu crede insa ca este suficient ce s-a facut pana acum si ce urmeaza sa se faca. Romania trebuie sa aiba o strategie de dezvoltare pe termen lung, una care sa depaseasca intervalul 2007-2013 si trebuie sa existe dezbateri asupra prioritatilor de dezvoltare dupa acel moment. Este necesara o astfel de strategie si pentru a putea contribui - in avantajul sau - la dezbaterea europeana privind noua politica de coeziune a UE de dupa 2013, a conchis comisarul pentru politici regionale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: