Piata Victoriei valoreaza 300 milioane de euro

Data publicarii: 13-07-2007 | Imobiliare

Valoarea de piata a celor trei cladiri de birouri din Piata Victoriei - America House, BRD Tower si Europe House - este de aproape 300 milioane de euro, estimeaza jucatorii din piata imobiliara. America House, scoasa acum la vanzare de catre dezvoltatorul imobilar GTC, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata imobiliara din Romania, poate fi considerata "perla coroanei", fiind evaluata la peste 100 milioane de euro.

"Europe House ar valora in acest moment 80 milioane de euro, iar BRD Tower - undeva la 100", a declarat pentru Business Standard Calin Clinciu, director de marketing al agentiei de consultanta imobiliara Euroest. Dezvoltatorul imobiliar GTC cauta cumparator pentru America House, situata in Piata Victoriei din Capitala. Suma pe care ar putea sa o obtina proprietarul cladirii este de peste 100 milioane de euro, spun surse din piata. Tranzactia este asteptata sa se finalizeze pana la sfarsitul anului.

"Un pas logic va fi achizitia de catre un fond de investitii a cladirii America House pana la finele lui 2007. Eu cred ca este un moment extrem de oportun pentru GTC sa incerce vanzarea cladirii", spune Alexandra Dimofte, managing partner in cadrul agentiei de consultanta imobiliara Eurisko. GTC doreste sa vanda cladirea in mod direct si nu va utiliza un intermediar, spune Dimofte.

Reprezentantii grupului GTC nu au dorit sa comenteze informatiile privind vanzarea America House. "Cred ca, anul trecut, GTC a dorit sa testeze piata, iar anul acesta, vazand randamentele in scadere, a luat decizia de a vinde cladirea", spune si Radu Lucianu, managing partner Eurisko. In 2006, randamentele pe piata imobiliara s-au situat la valori de peste 7%, insa, de la inceputul lui 2007, acestea au scazut pana la 6%, pe fondul majorarii ofertei de birouri de clasa A. "Anul trecut, un posibil motiv pentru care tranzactia nu a avut loc ar putea fi faptul ca mixul de chiriasi nu era complet.

Un pret corect de vanzare a cladirii pentru anul acesta este de minimum 100 milioane de euro", a declarat Mircea Cleciu, director general al agentiei de consultanta imobiliara Neocasa. "In prezent, exista zece fonduri de investitii care sunt interesate de achizitia imobilului", a adaugat Alexandra Dimofte. Printre ofertanti, spune aceasta, se regasesc cele mai mari fonduri de investitii active pe piata locala, precum Immoeast, Europolis, divizia de leasing imobiliar a Erste - Immorent, Fabian Capital, AIG/Lincoln si ING Real Estate. Randamentul la care s-ar putea finaliza tranzactia este asteptat sa se situeze sub pragul de 6%. "Este un moment bun pentru vanzarea America House, deoarece in piata exista multe oferte de calitate", a mai spus Dimofte.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: