Programul Operational pentru Politica Regionala a fost lansat la Sibiu

Data publicarii: 13-07-2007 | Economie

Programul Operational pentru Politica Regionala a fost lansat vineri, la Sibiu, in prezenta comisarului european pentru politica regionala, Danuta Hubner si ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely. Ca urmare a acestui program, in perioada 2007-2013 , peste 4,6 miliarde de euro devin disponibile pentru regiunile Romaniei, dintre care 3,72 de miliarde reprezinta fonduri structurale, iar 880 de milioane de euro contributia Romaniei.

In discursul sau, oficialul european a apreciat progresele Romaniei. "Ne bucuram ca va ganditi la viitorul economiei, ca sunteti in linie cu prioritatie europene", a mai spuns Hubner care a subliniat rolul important  pe care il are administratia centrala si locala in implenetarea programelor nationale. "Vom fi judecati pe baza realizarilor efective. Perioada care urmeaza este esentiala. POR va fi unul esential penru  schimbarile din Romania", a spus comisarul european

Hubner a facut referire la necesitatea dezvoltariii echilibrate a regiunilor si a importantei acestei prime perioade de accesare a fondurilor structurale.

"Aveti aproape 1,4 miliarde euro pentru dezvoltare durabila. Chiar si aceasta suma e mica pentru ca va trebui sa gasiti alti parteneri de finantare. Investitorii  privati trebuie implicati. Fara asta cred ca sectorul public public nu va raspunde tuturor provocarilor. Dezvoltarea urbana inseamna sa va ocupati de zonele rurale subdezvoltate din jurul oraselor", a declarat Hubner care a precizat ca Romania ar trebuie sa aiba in atentie si standardele de mediu.

"Trebuie accentuate standardele de mediu nu numai pentru ca trebuie sa raspundeti cerintelelor si pentru ca v-ati angajat la acestea", a spus comisarul care a precizat ca dupa perioada de tranzitie Romania ar trebui sa aiba "un aer mai bun si o apa mai buna". De asemenea, comisarul a atras atentia asupra urmatorului aspect: "Trebuie sa aveti grija la eficienta achizitiilor si sa respectati toate legiile din domeniul achizitiilor"

Pe de alta parte, ministrul Devoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a aratat ca este "o zi importanta" iar Romania este "in grafic". Acesta a precizat ca banii pentru primele proiecte din Programul Operational pentru Politica Regionala vor ajunge abia in noiembrie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: