In Romania se mai poate castiga frumos inca 4-5 ani
Data publicarii: 16-07-2007 | Finante-BanciIn Romania se mai poate castiga frumos inca 4-5 ani de acum incolo avand in vedere potentialul de dezvoltare al tarii si perioada de crestere economica pe care aceasta o traverseaza, a declarat Eugen Radulescu, fostul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni pentru Curierul National. "Romania traverseaza o perioada de crestere puternica si de durata, si cand spun de durata, ma refer la 4-5 ani de acum incolo. Ca factori ce sustin aceasta puternica crestere vad productia raportata la factorii de productie, intrucat productia este foarte mica, la jumatatea celei din Uninea Europeana, deci avem unde sa crestem", a spus Radulescu.
Acesta este de parere ca in afara unor greseli de politica foarte grave, economia romaneasca isi va continua cresterea si fara sprijinul unor politici inteligente. "Adica, putem continua aceasta crestere si cu politicile actuale care sunt asa cum sunt", a spus Radulescu.
In ceea ce priveste nivelul de crestere pe care economia il va inregistra, acesta este de parere ca atat in acest an, cat si in urmatorii 4-5, avansul economic va fi de 6-7%. "Consider ca ne vom incadra in acest interval, doar daca Guvernul nu face ceva atat de bine sau atat de rau incat sa duca aceasta crestere peste sau sub intervalul prognozat", a mentionat fostul presedinte CEC.
Proasta legislatie a muncii si birocratia excesiva ar putea afecta economia
Intrebat care sunt factorii care ar putea pune bete-n roate economiei romanesti, Radulescu ne-a spus ca majorarea deficitului bugetar peste un nivel de 3% este cel mai important factor pe termen scurt care ar putea afecta economia tarii. "Deficitul bugetar presupune consum in interior si am mari indoieli ca Guvernul poate sa suporte acest consum fara a duce in deficit", a opinat acesta.
Ca factori pe termen lung care ar putea afecta economia romaneasca, Radulescu a mentionat proasta legislatie a muncii, birocratia excesiva si sistemul de taxe cu caracter social care este foarte ridicat. "Legislatia muncii din Romania este cea mai nenorocita din toata Uniunea Europeana, ca nu cumva muncitorul sa fie pus la munca. Legislatia muncii nu ii ajuta pe oamenii care vor sa munceasca, ii ajuta pe lenesi. Vom ramane la coada UE daca legislatia muncii nu se schimba, si oricum tot ce se schimba, e din rau in mai rau. Aceasta genereaza o ineficienta maxima."
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri