In Romania se mai poate castiga frumos inca 4-5 ani

Data publicarii: 16-07-2007 | Finante-Banci

In Romania se mai poate castiga frumos inca 4-5 ani de acum incolo avand in vedere potentialul de dezvoltare al tarii si perioada de crestere economica pe care aceasta o traverseaza, a declarat Eugen Radulescu, fostul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni pentru Curierul National. "Romania traverseaza o perioada de crestere puternica si de durata, si cand spun de durata, ma refer la 4-5 ani de acum incolo. Ca factori ce sustin aceasta puternica crestere vad productia raportata la factorii de productie, intrucat productia este foarte mica, la jumatatea celei din Uninea Europeana, deci avem unde sa crestem", a spus Radulescu.

Acesta este de parere ca in afara unor greseli de politica foarte grave, economia romaneasca isi va continua cresterea si fara sprijinul unor politici inteligente. "Adica, putem continua aceasta crestere si cu politicile actuale care sunt asa cum sunt", a spus Radulescu.

In ceea ce priveste nivelul de crestere pe care economia il va inregistra, acesta este de parere ca atat in acest an, cat si in urmatorii 4-5, avansul economic va fi de 6-7%. "Consider ca ne vom incadra in acest interval, doar daca Guvernul nu face ceva atat de bine sau atat de rau incat sa duca aceasta crestere peste sau sub intervalul prognozat", a mentionat fostul presedinte CEC.

Proasta legislatie a muncii si birocratia excesiva ar putea afecta economia

Intrebat care sunt factorii care ar putea pune bete-n roate economiei romanesti, Radulescu ne-a spus ca majorarea deficitului bugetar peste un nivel de 3% este cel mai important factor pe termen scurt care ar putea afecta economia tarii. "Deficitul bugetar presupune consum in interior si am mari indoieli ca Guvernul poate sa suporte acest consum fara a duce in deficit", a opinat acesta.

Ca factori pe termen lung care ar putea afecta economia romaneasca, Radulescu a mentionat proasta legislatie a muncii, birocratia excesiva si sistemul de taxe cu caracter social care este foarte ridicat. "Legislatia muncii din Romania este cea mai nenorocita din toata Uniunea Europeana, ca nu cumva muncitorul sa fie pus la munca. Legislatia muncii nu ii ajuta pe oamenii care vor sa munceasca, ii ajuta pe lenesi. Vom ramane la coada UE daca legislatia muncii nu se schimba, si oricum tot ce se schimba, e din rau in mai rau. Aceasta genereaza o ineficienta maxima."

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: