Exxon Mobil, cea mai profitabila companie din lume

Data publicarii: 16-07-2007 | International

Aproape jumatate din corporatiile care ocupa primele 10 locuri in topul Fortune al companiilor cu cel mai mare castig vin din industria petrolului, noteaza Adevarul. Pretul mare al titeiului, dar si multitudinea de fuziuni si achizitii au insemnat un an de profituri-record pentru companiile din vechea economie: adica energie, otel sau automobile. Titlul de cea mai profitabila companie din lume si l-a adjudecat Exxon Mobil, gigantul petrolier american care a avut un castig de 39,5 milioane de dolari, cu 9,3% mai mult decat anul precedent.

Cu proiecte in Africa, Rusia si Golful Persic, compania americana este lider pe segmentul de explorare. Datorita nivelului-record la care a ajuns pretul petrolului in 2006, Exxon ramane cea mai profitabila companie din lume, chiar daca nu este si cea mai mare. Anul acesta, gigantul din industria retailului, WalMart, i-a luat-o in fata, in topul celor mai mari corporatii, chiar daca n-a inregistrat decat o crestere a profitului cu 1%. Exxon, in schimb, si-a majorat castigul cu 9,3% si veniturile cu 2% fata de anul anterior.

Exxon este urmata in top de Royal Dutch Shell, care a castigat, in 2006, doar 25,4 milioane de dolari, cu 0,5% mai mult decat in 2005. Si asta dupa ce, anul precedent avusese un profit mai mare cu 39,2%.

Dar anul trecut, Shell a ales sa-si mareasca bugetul cheltuielilor cu 40%, pentru dezvoltarea exploatarilor din Alaska si Golful Mexic si pentru explorari in Canada si Brazilia. Shell, din Olanda, este anul acesta cea mai mare companie din Europa, cu venituri de 318,8 milioane de dolari.

Celelalte companii petroliere prezente in topul asilor la profit sunt British Petroleum (locul patru) si Chevron (locul cinci). Grupul american ConocoPhillips ocupa locul 12, iar cel francez, Total, este pe locul 13, cu un castig de 14,7 milioane de dolari.

Industria de rafinare reprezinta si ea 14% din venitul total de 21.000 miliarde de dolari inregistrat de cele mai mari 500 de companii din lume. Petrodolarii sunt cei care au adus pentru prima data compania chineza Sinopec in topul 10 al celor mai mari companii din lume.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: