Bancile nu renunta la profitul din finantarea populatiei
Data publicarii: 17-07-2007 | Finante-BanciBancile nu renunta la marja dintre dobanzile pe care le percep pentru credite si cele pe care le ofera la depozite. De la inceputul acestui an, diferenta dintre cele doua rate a scazut cu numai 0,5 puncte procentuale. Dar o parte din aceasta scadere poate fi pusa si pe faptul ca multe banci au lansat credite cu dobanzi promotionale. Costul mediu total al unui credit de consum, acordat in lei, a fost, in luna mai a anului curent, de 18,35%, un nivel aproape similar cu cel din aprilie 2007.
Totodata, datele publicate de Banca Nationala arata faptul ca dobanda anuala efectiva a unui imprumut pentru locuinte era, in mai, de 9,29%, in crestere cu aproape 0,7 puncte procentuale fata de luna aprilie. Mai mult, comparativ cu inceputul anului, costurile percepute de institutiile de credit pentru imprumuturile acordate populatiei nu s-au modificat semnificativ.
Astfel, tinand cont si de faptul ca dobanzile platite de bancile comerciale pentru depozitele la termen in lei s-au mentinut, in primele cinci luni ale anului, aproape de 7%, rezulta ca marja dintre dobanzile active si cele pasive este de aproximativ 10 puncte procentuale.
Printre cele mai scumpe credite din Europa
Activitatea de creditare a populatiei este una dintre cele mai profitabile pentru bancile romanesti. Asta pentru ca dobanzile percepute pentru imprumuturi sunt printre cele mai mari. Pentru comparatie, in Ungaria, dobanda anuala a unui imprumut pentru consum acordat in forinti era, la nivelul lunii mai, de circa 17,8%, o rata cu numai un punct procentual mai mica decat cea din Romania.
In plus, creditele pentru locuinte acordate in moneda locala sunt cu circa un punct procentual mai mari decat cele din tara noastra. Totusi, marja dintre dobanzile active si cele pasive din Ungaria este mai mica de opt puncte procentuale. Iar in Ungaria, dobanda de politica monetara este de 7,75% (fata de 7% in tara noastra), in conditiile unei rate anuale a inflatiei de 8,5% (fata de 3,8% in Romania).
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România