BNR face rost de bani la dobanzi americane

Data publicarii: 18-07-2007 | Finante-Banci

Excesul de bani din piata romaneasca are si oarecare influenta pozitiva: concurenta dintre bancile care se intrec sa imprumute banca centrala a condus la coborarea pretului creditului la nivele aproape incredibile, noteaza Curentul. Si cum BNR continua sa cumpere, scade si presiunea pe cursul euro/leu.

Cea mai buna dovada pentru acest rationament a fost recenta sterilizare facuta de BNR, la un pret mediu de 5,31% (cu un minim de 4,5%). Practic, avem de-a face cu un cost ce ii face in acest moment invidiosi si pe americani, dobanda de referinta practicata de Federal Reserve in acest moment fiind de 5,25%. Sigur ar mai fi un mic pas de facut pana la acel 4% practicat de Banca Centrala Europeana.

Sigur, perioada pentru care au fost scosi din piata banii este una scurta, de doar doua saptamani, dar important este pasul facut. Oricum ramane de remarcat faptul ca nu mai putin de 29 de banci au concurat pentru imprumutul catre BNR, numar extrem de mare in conditiile in care nu prea se mai pot scoate baniu atat de frumosi pe seama bancii centrale.

Practic, prin noua schimbare de strategie, BNR a reusit sa-i reduca costul sterilizarii cu peste un punct procentual, la aceasta recenta licitatie nefiind acceptate dobanzi mai mari de 6% (fata de 7,25% standard practicat in "epoca trecuta"). Saptamana trecuta, cand banca centrala a testat pentru prima oara bonificarea individuala a ofertelor primite de la banci, nu se reusise decat o coborare a costului de 0,25%.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: