Cel mai bogat scotian isi doneaza averea

Data publicarii: 20-07-2007 | Lifestyle

Scotienii sunt renumiti pentru zgarcenia lor si, totusi, cel mai bogat om din aceasta tara a decis sa doneze cea mai mare parte a averii sale unor opere de caritate, noteaza Evenimentul Zilei. Tom Hunter (46 de ani) a anuntat miercuri ca va darui unor societati de binefacere un miliard de lire sterline (1,48 miliarde de euro), cea mai mare donatie din istoria Marii Britanii, releva "The Times".

Banii vor fi dirijati spre proiecte de reducere a saraciei in Africa, precum si pentru formarea profesionala a tineretului britanic provenit din medii defavorizate.

"Sotia mea, Marion, si cu mine vom parasi aceasta lume cam asa cum am venit - fara nimic. Nu vreau sa iau un miliard de lire sterline cu mine in groapa", a declarat miliardarul scotian.

Miliardarul din garaj

Clasat pe locul 512 al topului celor mai bogati oameni din lume, intocmit de revista "Forbes", Hunter a pus bazele imperiului sau financiar infiintand prima sa afacere la 22 de ani.

Cu 5.000 de lire de la tatal sau si alti 5.000 imprumutati, el a deschis Shoe Division, care se ocupa cu vanzarea de pantofi de sport.

Sediul era intr-un garaj, marfa o livra singur cu camioneta si, cum nu avea alti angajati, isi petrecea serile punand sireturi la pantofi.
Muncea cam 90-100 de ore pe saptamana.

Abia in 1989 a deschis primul magazin adevarat, Sports Division. Patru ani mai tarziu avea un lant de 19 magazine cu o cifra de afaceri de 15 milioane de lire sterline.

Afacerile au mers infloritor, iar, in 1998, Hunter a decis ca e timpul sa vanda afacerile cu articole sport, contra sumei de 252 de milioane de lire sterline.

Banii au fost folositi pentru lansarea unei firme de investitii financiare, gratie careia averea scotianului a ajuns la circa 1,1 miliarde de dolari.

Pe masura ce averea sa crestea, Hunter a inceput sa se ocupe si de operele de caritate, printre altele asociindu-se cu fostul presedinte american Bill Clinton intr-o serie de proiecte pentru ajutorarea unor tari africane, pentru care acum trei ani a donat 100 de milioane de lire.

Bogatie si onoare

Nu-si va impovara copiii cu avere

Tom Hunter nu are de gand sa-si lase cei trei copii saraci. "Voi avea grija de ei. Nu vreau sa-i impovarez cu o avere prea mare", a spus el.

Citandu-l pe miliardarul american Warren Buffett, si el un mare filantrop, Hunter a spus ca le va lasa copiilor "suficient pentru a putea face ceva, dar nu prea mult, astfel incat sa nu mai faca nimic". Buffett a uimit lumea anul trecut, anuntand ca va dona circa 37 de miliarde de dolari fundatiei de caritate a amicului sau Bill Gates.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: