Secretarul general al Guvernului vrea sa elimine mita de la ghisee

Data publicarii: 21-07-2007 | Finante-Banci

Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a declarat, vineri, la Arad, ca a inceput un proces de reformare a serviciilor publice, astfel incat sa fie eliminata mita de la ghisee. Ilie Bolojan a afirmat ca se doreste eliminarea cozilor de la ghiseele destinate relatiilor cu publicul. "Acolo unde nu sunt cozi, nu este nici coruptie. Exista unele rezerve in aplicarea acestor masuri, care sa elimine coruptia din sistem. Exista unele disfunctionalitati in sistem prin care se evita afisarea termenelor foarte scurte de eliberare a documentelor", a declarat secretarul general al Guvernului.

Ilie Bolojan a spus ca a intalnit cazuri in care afisajul timpilor de eliberare a documentelor se face in asa fel incat sa nu fie sesizat de cetatean. "In unele servicii publice, cozile la depunerea solicitarilor, procedurile interminabile, care erau folosite in mod abuziv si termenele lungi de eliberare a documentelor au generat o coruptie in sistem", a declarat Ilie Bolojan.

Secretarul general al Guvernului a sustinut la Arad ca in cazul in care, din motive tehnice, in unele servicii publice se constata intazieri in aplicarea masurilor de imbunatatire a activitatii serviciilor publice, fiecare minister va analiza cauzele care au determinat intarzierile si va adopta decizii pentru respectarea termenelor de eliberare a documentelor.

Ilie Bolojan a mai declarat ca ar putea fi modificata legislatia privind forma caietelor de sarcini, astfel ca unele clauze care dau impresia ca licitatiile sunt cu dedicatie pentru anumite firme sa fie eliminate. "Se discuta in prezent si pregatim si un proiect menit sa aduca unele modificari reglementarilor in vigoare ale procedurilor de achizitii publice, datorita unor inadvertente si probleme pe care le-am constatat. De exemplu, circa 60 la suta dintre contestatiile depuse la diverse licitatii de agenti economici au fost castigate de acestia, ceea ce este de natura sa ridice un mare semn de intrebare", a exemplificat Bolojan.

Reprezentantul Guvernului a mai explicat ca una dintre modificari vizeaza retinerea garantiei de participare la licitatii de la acei agenti economici care depun contestatii nejustificate. "Din pacate exista deja o practica in randul unor indivizi, care fie din rea vointa, fie sfatuiti, depun contestatii la cate o licitatie, fara temei si doar sa se afle in treaba, fapt ce blocheaza institutiile respective pentru cateva luni bune", a mai declarat Ilie Bolojan.

Acesta a mai precizat ca prefecturile vor putea face verificari la toate autoritatile publice aflate in raza lor teritoriala, astfel ca licitatiile publice sa fie cat se poate de corecte.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: