Restructurarea BCR tensioneaza relatiile dintre angajati si administratori

Data publicarii: 26-07-2007 | Finante-Banci

La sucursala Bucuresti au ramas prea putini salariati, noteaza Romania Libera. Planul de reorganizare anuntat de patronat in primavara acestui an a provocat un imens scandal in interiorul BCR. Conducerea este amenintata de sindicalisti cu tribunalul. "Romania libera" a intrat in posesia unei "minute" incheiate in urma cu o saptamana intre reprezentantii patronatului si cei ai Federatiei Sindicatelor Independente (FSI) BCR, din care reies reprosurile acestora din urma in legatura cu modul in care se desfasoara reorganizarea bancii si redistribuirea salariatilor.

Sindicalistii au reclamat, cu prilejul intalnirii in speta, "inegalitati si discriminari" in procesul de redistribuire a angajatilor. "Sunt foarte multe cazuri in care salariatii care au participat la selectii (pentru ocuparea posturilor - n. red.) nu au primit nici un raspuns si nu isi pot exprima optiunea cu privire la alte posturi vacante, riscand sa ramana fara job in urma reorganizarii", se arata in documentul respectiv.

Un alt aspect semnalat de sindicalisti in cadrul sedintei vizeaza o situatie cel putin bizara care s-a creat la Directia Carduri. In urma cu trei luni, aici a fost organizata o selectie a personalului, fiind alesi salariatii care urmau sa ocupe posturile respective. Intre timp, a fost schimbat managementul entitatii, iar noul director a anuntat ca vrea sa scoata din nou la concurs aceleasi posturi. La o atare veste, liderii sindicali au anuntat ca "isi rezerva dreptul sa se adreseze instantelor judecatoresti".

Situatia din Bucuresti este si ea destul de "albastra", cel putin daca dam crezare sindicalistilor. Acestia au semnalat ca, din cauza faptului ca unele persoane au fost selectate fara a avea competente profesionale si pentru ca multi angajati au ocupat posturi in centrala bancii, personalul este insuficient. "Acest aspect va produce efecte asupra activitatii bancii in perioada urmatoare", au avertizat liderii sindicali.

Tot ei au mai semnalat si pericolul aparitiei unei altfel de situatii, de aceasta data in teritoriu, acolo unde au fost concediati salariati de rand sau manageri. "Este posibil si chiar de asteptat ca managerii si salariatii care pleaca in perioada urmatoare (...) sa atraga dupa ei clienti ai bancii. Efectele acestor probleme se vor reflecta mai tarziu in activitatea bancii", au mai spus sindicalistii.

Au plecat 600

Numarul personalului pe ansamblul grupului a fost deja redus cu circa 600, la aproximativ 12.900 de angajati. Oficialii Erste Bank au anuntat in primavara ca banca are "oportunitati dramatice" pentru reducerea personalului in urmatoarele 18 luni. Acestia au aratat ca schimbarile vor depinde de evolutia centrelor regionale si de cati angajati vor accepta posturi in noile sucursale sau vor fi calificati pentru activitatile de back-office.

Integral in Romania Libera