Profitul bancii Santander a urcat peste asteptari in primul semestru
Data publicarii: 27-07-2007 | InternationalProfitul net al Santander, cea mai mare banca spaniola, a crescut peste asteptari, cu 39% in prima jumatate a anului, alimentat de vanzarea detinerii la banca italiana Intensa Sanpaolo si de controlarea mai eficienta a costurilor, informeaza Reuters. Santander, care vinde active pentru a-si finanta participarea la oferta de preluare pentru banca olandeza ABN Amro, in cadrul unui consortiu condus de Royal Bank of Scotland, a anuntat ca profitul net a urcat pana la 4,46 miliarde euro in prima jumatate a anului. Acest rezultat a fost peste media estimarilor de 4,15 miliarde euro, exprimate intr-un sondaj Reuters de catre sase analisti.
Veniturile nete din dobanzi au crescut cu 23%, pana la 7,42 miliarde euro, peste estimarile de 7,17 miliarde. Actiunile Santander, a doua banca europeana, care s-au aflat sub media sectorului bancar pe fondul planurilor fata de ABN, au crescut cu peste 1% datorita rezultatelor. In dimineata zilei de joi, acestea se mentineau la 13,89 euro pe actiune, in conditiile in care actiunile bancilor europene se aflau in scadere cu 0,4%.
"Este clar ca rezultatele sunt foarte bune, de la inceput pana la sfarsit", au spus analistii de la BPI. "Ne asteptam ca acestea sa fie un catalizator pe termen pentru pretul actiunilor, in ciuda ingrijorarilor investitorilor legate de oferta pentru ABN. Credem ca mai putem ridica estimarile si ne putem consolida evaluarea pozitiva a Santander", au mai spus analistii.
Actiunile Santander s-au depreciat cu 1,7% in acest an si se tranzactioneaza la o valoare de 9,7 ori mai mare decat previziunile de castig pentru 2008, in concordanta cu sectorul bancar european, potrivit estimarilor Reuters. "Rezultatele sunt superbe, excelente pentru Santander. Indica o extindere foarte sanatoasa, in care motoarele cresterii au fost veniturile recurente si raportul intre costuri si venituri", a declarat directorul general al bancii, Alfredo Saenz.
Costurile au urcat cu 10%, in timp ce veniturile au urcat cu 22%, aducand raportul intre costuri si venituri la 44,4%, mai bun decat cel de 49,3% din prima jumatate a anului trecut.
Santander s-a extins puternic in ultimii ani in America Latina si in Marea Britanie si incearca, in prezent, sa preia filialele din Italia si Brazilia ale ABN, in cadrul unei oferte de 71 miliarde euro, pe care banca spaniola a facut-o alaturi de Royal Bank of Scotland si de Fortis.
In cazul in care oferta consortiului castiga, in defavoarea Barclays, celalalt ofertant, Santander ar putea controla o banca pe profitabila piata italiana, care s-ar adauga afacerii din Europa continentala, care a adus un profit net de 2,47 miliarde euro in primul semestru, in crestere cu 45%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri