SUA mentine vizele pentru romani

Data publicarii: 27-07-2007 | Politica

Mai avem de asteptat pana cand vom putea calatori fara viza in Statele Unite ale Americii. Potrivit cotidianului International Herald Tribune, nici Romania, dar nici alte state din estul Europei nu vor fi incluse in programul care le permite cetatenilor lor sa intre fara vize pe teritoriul american. International Herald Tribune scrie ca legea care va extinde asa-numitul Visa Waiver Program (VWP) este pe punctul de a fi votata in Congresul american. Noile state membre ale Uniunii Europene, din care o parte sprijina campaniile militare americane din Irak si Afganistan, au facut un lobby intens pe langa administratia de la Washington, in scopul eliminarii vizelor.

Reglementarea se bazeaza pe un punctaj facut de Departamentul de Stat si, potrivit statisticilor acestuia, dintre statele est-europene doar Republica Ceha si Estonia se califica pentru suspendarea obligativitatii vizelor. Un alt stat ai carui cetateni nu vor mai avea nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul american, potrivit noului proiect de lege, este Coreea de Sud.

Romania, Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Ungaria nu intrunesc criteriile impuse. Motivul pentru care Romania si Polonia nu intra sub incidenta legii este faptul ca peste un sfert din cetatenii celor doua tari care au aplicat pentru vize nu au intrunit conditiile necesare. Guvernul de la Varsovia si-a exprimat dezamagirea fata de excluderea Poloniei din program.

International Herald Tribune citeaza mai multi membri ai Conrresului care afirma ca noua lege este destul de flexibila si ca e doar o chestiune de timp pana cand vor fi eliminate vizele si pentru statele excluse in prezent.

Forma finala a legii a fost definitivata si este de asteptat sa fie aprobata de ambele camere ale Congresului si trimisa presedintelui George W.Bush, spre promulgare.

Realitatea

Ultimele stiri pe BankNews.ro: