Basescu: Politicienii, obligati sa indice sursele de finantare pentru pensii

Data publicarii: 27-07-2007 | Politica

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca toata clasa politica are obligatia sa raspunda "acum si nu altadata" ce surse de finantare vor fi disponibile pentru majorarea pensiilor dupa 2009, aratand ca se teme, ca din diverse motive, inclusiv schimbarea Guvernului, legea sa nu fie aplicata. "Toata clasa politica are obligatia sa raspunda la intrebarea cheie: precizarea surselor de finantare pentru majorarea pensiilor dupa 2009. (...) Politicienii trebuie sa fie obligati ca anul acesta, in urmatoarele luni, sa prezinte populatiei foarte clar sursele de finantare", a declarat seful statului la Congresul Federatiei Asociatiilor Pensionarilor.

Basescu a sustinut ca aplicarea legii care majoreaza punctul de pensie nu este o problema pentru 2008, ci pentru 2009. El a spus ca se teme ca in eventualitatea venirii unui nou Guvern dupa alegerile din 2008, acesta sa spuna apoi ca nu poate indeplini obligatiile ce-i privesc pe pensionari asumate in aceasta guvernare. Faptul ca resursele pentru finantarea acestei legi nu sunt indicate decat pe termen scurt creeaza posibilitatea ca aceasta lege sa fie stopata de la aplicare la un moment dat, a punctat seful statului. "Nu inteleg ezitarea partidelor de a se aseza la masa pentru a identifica sursele de finantare pentru cresterea pensiilor dupa 2009", a mai declarat el.

Presedintele a mai argumentat ca si UE cere Romaniei o proiectie de Buget pe urmatorii trei ani, deci un motiv in plus ca actualul Guvern sa se considere obligat in a informa opinia publica despre aceste surse de finantare. Traian Basescu i-a mai indemnat si pe pensionari sa-si faca "un steag" din a cere autoritatilor sa dea raspunsul la intrebarea de unde vor veni banii pentru pensii majorate.

Basescu a declarat ca actualul sistem public de pensii trebuie amendat in cursul anului 2009, pentru ca prezinta anumite inechitati. Astfel, Basescu a prezentat o serie de statistici potrivit carora sunt 25.969 pensionari cu pensii sub 50 de lei pe luna pentru care majorarea de la 1 ianuarie 2008 va reprezenta un plus de 26 de lei. Un numar de 124.517 pensionari au pensii sub 100 lei pe luna pentru care majorarea din 2008 va insemna 80 de lei. Potrvit datelor citate de Basescu, sunt 77.388 de pensionari care primesc pensii peste 1.000 lei pe luna, iar impactul majorarii va fi "enorm". "Observ un aspect: obiectivul acestei legi a fost scoaterea pensionarilor din saracie. Intrebarea mea este: cei cu pensii de pana la trei milioane lei (vechi, n.r.) vor  simti vreun efect? Categoric nu", a afirmat Basescu.

Reamintim ca, la solicitarea lui Basescu, Guvernul a trimis, in 17 iulie, o scrisoare presedintiei in care insista asupra asumarii "deciziei politice" si a faptului ca masura e "un atribut institutional al Guvernului care raspunde in fata Parlamentului pentru deciziile sale", insa fara a raspunde cererii principale a lui Basescu: sursele de finantare. Mai mult, Executivul nu isi asuma si majorarea din 2009, punand pe seama modului in care viitorul guvern (in toamna anului viitor vor avea loc alegeri parlamentare n.r.) "va intelege sa-si reasume acest obiectiv".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: