Leul, prins intre euro si dolar

Data publicarii: 30-07-2007 | Finante-Banci

Panica produsa in randul speculatorilor de scaderea pietelor bursiere la nivel mondial a avut drept consecinta sa deprecieze leul cu circa 0,8 % fata de euro, iar fata de dolar cu aproximativ 1,8%, la nivelul saptamanii trecute, noteaza Curierul National. Diferenta dintre euro si dolar a fost data de evolutia paritatii dintre cele doua monede. Revenind la moneda nationala, observam ca aceasta este tot mai legata de miscarile care au loc pe pietele emergente, cand fondurile speculative cauta plasamente considerate mai sigure.

Daca alta-data motivele au fost deprecierea puternica a lirei turcesti, crizele politice din Polonia sau Ungaria, asa cum s-a intamplat in 2006, ori scaderea puternica a pietei de capital din China, asa cum s-a intamplat la inceputul acestui an, de data aceasta a fost vorba despre temerile legate de piata creditelor imobiliare din SUA, la care s-au adaugat anunturile privind pierderile inregistrate de unele companii americane care au generat o evolutie negativa pe Wall Street, care s-a raspandit apoi pe toate pietele de capital, inclusiv pe cea romaneasca.

Astfel de miscari ale pietelor de capital determina atat fondurile speculative, cat si pe cele de hedging sa caute "refugii", de aceasta data fiind ales dolarul, mai exact titlurile de tezaur americane, care sunt considerate unele dintre cele mai sigure plasamente.

Integral in Curierul National