Cum alegi polita pentru asigurarea copiilor

Data publicarii: 30-07-2007 | Finante-Banci

Asigurarea viitorului copiilor este unul dintre subiectele cele mai de interes pentru parinti. Prin urmare, oferta companiilor de profil este foarte bogata in ce priveste asigurarile pentru copii. Conditiile de incheiere a politei si riscurile asigurate difera foarte mult de la o companie la alta. Cu mentiunea ca majoritatea companiilor de profil au in portofoliu astfel de asigurari, Gandul prezinta cateva oferte, orientativ. Sfatul specialistului pentru cei care vor sa incheie o astfel de polita este sa ia in calcul, atent, fiecare aspect si sa se raporteze in primul rand la ceea ce vor sa obtina pentru copiii lor prin asigurare.

Interamerican ofera pentru aceasta polita trei pachete.  Pachetul "Standard" contine asigurarea de baza plus o asigurare suplimentara legata de scutirea de la plata primelor, datorata invaliditatii contractantului (Interamerican preia achitarea primelor de asigurare). Pachetul "Optim" ofera asigurarea de baza plus alte doua asigurari suplimentare (scutirea de la plata primelor datorata invaliditatii contractantului si asigurarea de deces din orice cauza, pentru contractant). Ultimul pachet al Interamerican este cel "Extins", care pe langa asigurarea de baza mai cuprinde alte patru asigurari, cele doua din pachetul "Optim" plus asigurarea de indemnizatie zilnica de spitalizare si asigurarea de interventii chirurgicale pentru asigurat.

Oferta Allianz Tiriac este diferita. Polita "Start" combina beneficiul rentei pentru studii cu cel al dotei pentru casatorie. Astfel ca Allianz  acorda, pe parcursul derularii contractului, o rata a dobanzii garantata, de 3%. Pe langa aceasta garantie, Allianz-Tiriac ofera si o dobanda anuala garantata, care a variat intre 7 si 10% in anii trecuti. Si, ca un bonus pentru participant, excedentul de dobanda peste rata garantata, obtinut din investirea rezervei matematice a politei, se redistribuie asiguratului, in proportie de 90%, sub forma de participare la profit. In ce priveste oferta Generali, polita "Majorat", spre deosebire de cea de la Interamerican, are inclusa in pachetul de baza asigurarea legata de preluarea platii primelor de asigurare pana la maturitatea contractantului, in cazul decesului parintelui.

Asigurare din primul an de viata

La Interamerican, polita se poate incheia din momentul in care copilul implineste varsta de 6 luni, acesta urmand sa primeasca suma planificata, integral sau sub forma de rente, pe o perioada definita, incepand din momentul ales de cel care incheie asigurarea. Allianz are un alt sistem de plata a rentei pentru studii. Compania plateste renta pe o perioada cuprinsa intre 2 si 10 ani, frecventa de plata a rentelor fiind aleasa de contractant, in conditiile in care beneficiarul are varsta cuprinsa intre 14 si 25 ani. La Generali Asigurari, perioada contractului se calculeaza ca fiind diferenta intre 18 ani si varsta de intrare in asigurare a copilului.

Generali Asigurari au expus un caz ipotetic pentru a evidentia cat mai bine politele pentru copii. In cazul lor, valoarea primei de asigurare/ a sumei asigurate depinde de varsta si sexul asiguratului (parintele copilului beneficiar), iar durata maxima a politei "Majorat" este de 18 ani. S-au considerat varsta parintelui (mama) de 30 de ani, iar varsta copilului - zero ani, astfel ca, la sfarsitul contractului, copilul beneficiar (care a implinit varsta de 18 ani) va incasa garantat suma de 39.331 euro, iar previzionat va incasa suma de 52.156 euro. Sumele incasate sunt valabile numai in conditiile in care parintele a efectuat o plata trimestriala de aproximativ 500 de euro. In cazul in care copilul beneficiar isi continua studiile, polita se va prelungi.

Protectie pana la 25 de ani

Si Aviva ofera asigurarea Alfa, special pentru copii, care este practic un plan de protectie si investitie pe termen mediu si lung complex. Alfa este asigurare de tip unit-linked, care asigura suport financiar pentru satisfacerea unor nevoi specifice ale copilului. Daca copilul nu doreste sa se primeasca toti banii o data, acestia pot fi dati la intervale regulate, eventual sub forma unei rente de studiu. Astfel, copilul poate fi asigurat din prima zi de viata si beneficiaza de protectie pana la varsta de 25 de ani.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: