Rupert Murdoch cumpara Dow Jones pentru 5,6 miliarde de dolari

Data publicarii: 01-08-2007 | International

Compania News Corporation, controlata de Rupert Murdoch, a anuntat miercuri ca va cumpara grupul Dow Jones, editorul publicatiei "The Wall Street Journal", pentru 5,6 miliarde de dolari dupa ce a ajuns marti la o intelegere cu familia Bancroft, care controleaza grupul, informeaza Reuters.

News Corporation a anuntat ca un membru al familiei Bancroft sau o persoana agreata de ambele parti va face parte din boardul grupului. Cele doua companii au cazut de acord, totodata, ca un comitet format din cinci membri sa supravegheze independenta editoriala a operatiunilor Dow Jones. News Corporation a mai anuntat ca, cel mai probabil, tranzactia se va incheia in al patrulea trimestru al acestui an.

Rupert Murdoch, care controleaza News Corporation, a anuntat, la inceputul lunii mai, ca vrea sa cumpere Dow Jones si ca ofera 60 de dolari pentru o actiune, care era cotata la 36 de dolari, valoarea totala a ofertei fiind de 5 miliarde de dolari. Dupa anuntul lui Murdoch, familia Bancroft a anuntat ca va bloca vanzarea. Totodata, o parte dintre angajatii "The Wall Street Journal", parte din grupul Dow Jones, au protestat fata de comentariile lui Murdoch referitoare la marimea articolelor. El a declarat ca citeste rar un material intreg din "The Wall Street Journal" deoarece acestea sunt prea lungi.

In data de 5 iunie, miliardarul Ron Burkle s-a alaturat unui sindicat al angajatilor Dow Jones care incerca sa faca o contraoferta celei avansate de Rupert Murdoch. Ron Burkle a spus ca doreste o structura de actionariat pentru Dow Jones care sa includa un fond de participare pentru salariati. De asemenea, si Brad Greenspan, care detine societatea de televiziune prin satelit EchoStar Communications si grupul de solutii informatice Intel, a propus achizitia a 50% din Dow Jones si a anuntat ca intentioneaza sa investeasca 250 de milioane de dolari in grupul Dow Jones pentru a dezvolta activitatea video.

In data de 18 iulie, boardul directorilor Dow Jones a anuntat ca sustine oferta de preluare a lui Rupert Murdoch si ca este pregatit sa recomande actionarilor, inclusiv familiei Bancroft, sa accepte oferta de 60 dolari pentru o actiune. Doua zile mai tarziu, unul dintre membrii conducerii grupului Dow Jones, Dieter von Holtzbrinck, a anuntat ca demisioneaza pentru ca nu suporta ideea vanzarii catre Rupert Murdoch.

Brad Greenspan a lansat saptamana trecuta o noua propunere pentru a evita preluarea Dow Jones de catre Murdoch si a spus ca planul sau ar putea ridica pretul unei actiuni Dow Jones la peste 100 de dolari. Greenspan le-a cerut actionarilor sa respinga oferta de 5 miliarde de dolari facuta de Murdoch si s-a oferit sa le imprumute membrilor familiei Bancroft, care controleaza Dow Jones, intre 400 si 600 de milioane de dolari pentru a cumpara detinerile celorlalti membri ai familiei, care doresc sa accepte oferta de 60 dolari pentru o actiune, pretul pe care l-a oferit Murdoch.

La inceputul saptamanii, Brad Greenspan a anuntat din nou, in incercarea de a opri achizitia Dow Jones de catre Rupert Murdoch, ca a obtinut sustinerea a cinci grupuri de investitori cu care doreste sa faca o oferta de cumparare pentru Dow Jones. Printre acestia se aflau si Intel Capital, un grup de investitii controlat de Intel, cea mai mare companie producatoare de microprocesoare din lume si Softbank Corporation, una dintre cele mai mari corporatii media si de telecomunicatii din Japonia.

Compania americana Dow Jones & Co. este un grup independent de informatii financiare, infiintat in 1882 si controlat, in prezent, de familia Bancroft. Dow Jones detine, printre altele, unul dintre cele mai prestigioase ziare americane "The Wall Street Journal" si editiile sale din intreaga lume, saptamanalul "Barron's", revista lunara "Far Eastern Economic Review" si agentia de informatii financiare Dow Jones.

Compania News Corporation, controlata de mogulul australian Rupert Murdoch, detine mai multe zeci de posturi TV in intreaga lume, printre care operatorul prin satelit British Sky Broadcasting (BSkyB), reteaua SKY, canalele Fox News, compania de productie cinematografica 20th Century Fox, zeci de reviste si ziare, printre care "The Sun", "The Times" si "News of the World" si mai multe site-uri.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: